Ekonomi

Konut ve oto satışında e-Devlet dönemi sektörü nasıl etkileyecek?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak ve otomobil satışlarında yeni döneme geçileceğini duyurdu. 15 Eylül'de başlayacak yeni uygulama kapsamında e-Devlet üzerinden gayrimenkul seçilerek emlakçı yetkilendirilecek. Araç satışlarında da benzer sistem geçerli olacak. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve İstanbul Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Doğukan Taşlıdağ uygulamayı 24 Saat'e değerlendirdi.

Abone Ol

Ahmet Çağatay Bayraktar

Konut ve taşıt satışında yeni dönem 15 Eylül’de başlıyor. Yapılan düzenlemeye göre emlak ve taşıt satışlarında artık ilan sitelerinde doğrulanmış ilan uygulanmasına geçilecek. Konut veya taşıt satacak kişi e-devlet üzerinden aracını veya evini seçerek yetki belgesi olan satışları görevlendirebilecek. Kişi, herhangi bir aracı olmadan da e-devlet üzerinden satışı gerçekleştirebilecek. Düzenlemeye ilişkin Ticaret Bakanı Ömer Bolat uygulamanın ilk önce emlak sektöründe en geç iki hafta içinde otomotivde kullanılacağını belirtti. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve İstanbul Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Doğukan Taşlıdağ, düzenlemenin sektöre etkilerini 24 Saat’e anlattı.

“Sadece yetki belgesi olan emlakçılık yapabilecek”

Bu düzenlemenin sadece müşterilere değil emlakçılara da yararlı olacağını aktaran İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi için uzun zamandır bakanlıkla temas halindeydik. Oda olarak özellikle şikayetçi olduğumuz durum yetki belgesi olmayan kişilerin emlakçılık yapmalarıydı. Çünkü bu durum maalesef hem vergi kaybına neden oluyor hem de mülk sahiplerinin iyi hizmet almasının önüne geçiyordu” dedi.

Spekülasyonun önüne geçilecek

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan uygulamanın sektörde sahte ilanların önüne geçerek kira artışlarında spekülatif durumları engelleyeceğini belirtti. Aşa da bu görüşe katılarak sektör içinden bazı örnekleri paylaştı: “Örneğin bazı kişiler sarı sitede satışı olmayan evlerin fotoğrafını paylaşıp yüksek miktarlı bedeller göstererek satılık ilanı çıkıyordu. Bir mahallede elli evin bu şekilde satıştaymış gibi gösterilerek bölgede emlak spekülasyonu yapılabiliyordu. Yeni uygulama sayesinde bu gibi durumların da önüne geçmek daha kolay olacak. Aynı zamanda sahte ilanlar üzerinden kaparo dolandırıcılığının da önüne geçilecek.”

“Oto alım-satımında vergi kaybı azalacak”

15 Eylül’de önce konutlar için yürürlüğe girecek uygulama en geç iki hafta içinde otomotiv satışlarında da geçerli olacak. Düzenlemenin sektöre etkilerini değerlendiren İstanbul Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Doğukan Taşlıdağ, yaklaşık 10 yıldır bu düzenlemeyi beklediklerini söyleyerek, “Düzenleme sayesinde satıcıların da alıcıların da güvenle alım-satım işlemi yapabilecek. Fakat konutta olduğu gibi uygulamanın araç fiyatlarına etkisi olacağını söyleyemeyiz. Çünkü iki farklı dinamikten söz ediyoruz. Fakat sürecin e-devlet üzerinden ilerlemesi de vergi kayıplarının önüne geçecektir” dedi.