Naz Akman
Yunanistan hükümetinin Nisan ayında İstanköy (Kos), Midilli (Lesvos), Rodos, Sisam (Samos) ve Sakız (Chios) adalarına ilaveten Kelemez (Kalimnos), İleryoz (Leros), Limni (Limnos), Sömbeki (Simi) ve Meis (Kastelorizo) adalarında da kapıda vize uygulaması başlatması üzerine Türk vatandaşları yaz aylarında adalara yoğun bir ilgi göstermeye başladı. Uygulamayla beraber adalara gitmek isteyen Türk vatandaşlarına Yunan makamları tarafından her bir ada için 1-7 gün geçerli olan vize kolaylığı sağlanıyor. Söz konusu adalar için verilen vize ile sadece başvuru yapılan adaya gidilebiliyor, Yunanistan’ın başka bölgelerine (anakara) ise geçiş yapılamıyor. Kapıda vize uygulamasına ise adalar ve Türkiye arasında feribot seferleri düzenleyen seyahat acenteleri aracılık ediyor. Adalara giden feribotlarda da günlük belirli sayıda kapıda vizeyle giden yolcu kontenjanı bulunduğundan ziyaretçilerin seyahatten haftalar önce acenteler aracılığıyla vize başvurusunda bulunup feribot biletini alması gerekiyor.
Peki kapıda vize uygulaması sanıldığı kadar kolay mı? Gerekli evraklar nelerdir? Komşunun kapısından geri çevrilme ihtimali var mı? Bir giden bir daha gitmek istiyor mu? Pek çok Türk vatandaşının kapıda vize uygulamasına ilişkin merak ettiği soruları Samos (Sisam) Adası’na gerçekleştirdiğimiz ziyaret özelinde yanıtlamaya çalışacağız. Yunan adalarına yönelik kapıda vize uygulamasının arka planını konu alacağımız bu yazı kişisel deneyim aktarımı olarak kaleme alınmıştır.
Kapıda vize uygulamasının arka planı
Son yıllarda artan enflasyonist ortam ve fahiş fiyat artışları nedeniyle Türkiye’de tatil yapmakta zorlanan veya yapmak istemeyen pek çok insan komşu ülkelerdeki uygun fiyatlı destinasyonlara yönelmeye başladı. Türkiye’nin yanı başında gerek sahip olduğu doğal güzellikler gerekse mutfağıyla benzer lezzetler sunan Yunanistan ise son aylarda adalara sağladığı vize uygulamasıyla pek çok Türk vatandaşının gözdesi haline gelmeye başladı.
Türk vatandaşları, toplamda 10 Yunan adasını ziyaret edebilmek için kapıda vize uygulamasından faydalanabiliyor. Vize en fazla 7 gün (yedinci gün dönüş yapılması gerekiyor) verilebiliyor, vizeyi uzatmak ise mümkün değil. Kapıda vize verilen adaların her birine Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinden feribot seferleri düzenleniyor, dolayısıyla ziyaret edilmek istenilen adaya ve limana karar verdikten sonra o bölgeye sefer düzenleyen yetkili acenteyle iletişime geçilmesi gerekiyor. Örneğin bizim ziyaret ettiğimiz ünlü matematikçi Pisagor’un doğduğu yer olan Samos Adası’nın üç farklı limanı bulunuyor, Kuşadası’ndan adanın Vathi veya Pythagorion Limanı’na, Seferihisar’dan Karlovasi Limanı’na veya Didim’den Vathi Limanı’na gidilebiliyor. Dolayısıyla Samos’a gitmek isteyenlerin öncelikle konaklamak istediği bölgeye yakın limanı tercih edip o liman üzerinden vize başvurusu yapması şart. Biz de Kuşadası’ndan Pythagorion Limanı’na gerçekleştirmek istediğimiz seyahat için öncelikle bölgedeki yetkili acentenin internet sitesi üzerinden vize uygunluğunu kontrol edip (uygunluk olması durumunda) kapı vizesi için gerekli başvuruyu yapabildik. İlgili tarihlerde uygunluk olmaması durumunda vize başvurusu yapılamıyor. Vize başvurusu esnasında yetişkinler için 85 Euro, çocuklar için ise 25 Euro vize ücreti alınıyor. Bu rakam adadan adaya değişkenlik gösterebiliyor.
Samos için gerekli evraklar
Ödeme yapıldıktan sonra ise ilgili acentenin web sitesi üzerinden belirtilen talimatlar doğrultusunda vize evraklarını temin etmek gerekiyor. Kapıda vize uygulaması her ne kadar kulağa kolay gibi gelse de aslında istenilen evraklar Schengen evraklarıyla benzerlik gösteriyor, ayrıca evraklar da adadan adaya değişkenlik gösteriyor. Samos Adası için istenen evraklar ise şöyle: pasaportunuzun ilk sayfasının fotokopisi, varsa önceki Schengen veya başka ülke vizelerinin fotokopisi, nüfus cüzdanının önlü arkalı fotokopisi, iki adet 3,5 cm & 4,5 cm boylarında biyometrik fotoğraf ile JPEG formatında 1.8 Mbyte’ı geçmeyen biyometrik dijital hali, QR kodlu İngilizce seyahat sağlık sigortası, vize başvuru formu, gidiş dönüş tarihli feribot bileti, ödemesi yapılmış otel-ev konaklama rezervasyon konfirmesi, kapı vizesi başvuru dilekçesi. Tüm bu evrakların dijital ortama aktarılarak acenteye e-posta olarak iletilmesi bekleniyor. Bu evraklara ilaveten ayrıca seyahat tarihinden 15 gün veya daha az süre kala İngilizce QR kodlu son üç aya ait banka hesap özeti ile başvuru sahibinin banka hesabında kalacağı gün başına en az 50 Euro karşılığında bir bakiyesinin olması gerekiyor. Tüm bu evrakların hem dijital hem de posta yoluyla acenteye gönderilmesi isteniyor. Feribot seferleri düzenleyen bu seyahat acenteleri ziyaretçilerden alınan tüm bu belgeleri ilgili deniz hudut kapısındaki yetkililere gönderiyor. Türk ziyaretçiler seyahat günü yalnızca pasaportlarıyla ilgili limanlardan feribota binerek (vize çıkması durumunda) adalara giriş yapabiliyor.
Vize için komşunun kapısında beklemek gerekiyor
Yunan sınırlarına giriş yapıldıktan sonra ise kapıda vize uygulamasıyla gelen ziyaretçilerin vizesi ancak diğer ülke vatandaşları ve Schengen vize sahiplerinden sonra veriliyor veya reddediliyor. Ziyaretçiler Türkiye sınırlarından çıkıp adaya gelene kadar kendilerine vizenin çıkıp çıkmadığını bilemiyor. Bizler gibi Pythagorion Limanı’na giriş yapan ve kapıda vize bekleyen ziyaretçiler (sayısı 20’yi geçmemesine rağmen) yaklaşık bir saati aşan uzun bir bekleyişin ardından vizesinin çıkıp çıkmadığını öğrenebiliyor. Komşunun adasında yaz sıcaklarıyla beraber çekilmez bir hale bürünen vize kuyruğundaki ziyaretçilerin pasaportları Yunan polisi tarafından tek tek toplanarak içeriye veriliyor. Hudut kapısındaki görevli polis sayısının (2) yetersiz olmasından kaynaklı bir yarım saatlik bekleyişin de ardından pasaportlar damgalanmış bir şekilde vatandaşa teslim ediliyor. Bazı vatandaşların vizesi ise KKTC giriş çıkışı veya önceki Schengen retleri nedeniyle reddedilebiliyor. Pasaportunu alanlar adaya giriş yapabiliyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla bazı çocuklu ailelere veya yaşlılara vize konusunda öncelik tanınabiliyor.
Adaya giriş kadar çıkışın da zor olduğu Pythagorion Limanı’ndan dönüş için akşam 18.00 olan feribot hareket saati çoğu zaman 19.00’a veya daha geç saatlere sarkabiliyor. Türkiye’ye dönüş seferi gerçekleştirecek olan pek çok feribot firması, Yunan polisinin çıkış esnasındaki ağır işleyişi nedeniyle hareket saatini rötarlı gerçekleştirmekten mustarip. Gerek istenilen belgeler gerekse uzun bekleme süreleri nedeniyle kapıda vize uygulaması pek çok Türk ziyaretçiyi hayal kırıklığına uğratabiliyor.