KKTC Başbakanı Ünal Üstel, aralarında Türkiye’den gazetecilerle bir araya geldi. KKTC iç siyaseti ve güncel meselelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Üstel, KKTC Meclisi’nde yaşanan başkanlık krizine ilişkin, “Kurultay sonrası bazı milletvekillerinin hesaplaşması oldu. Bazen böyle trafik kazaları olur. En geç gelecek hafta bu sorunu çözmüş oluruz” şeklinde konuştu. Üstel şu değerlendirmede bulundu:

“Burası AB’ye yakın bir ülkedir. AB’nin sınırındayız. Burada demokrasi vardır. Parti içinde de demokrasi vardır. Ulusal Birlik Partisi (UBP), KKTC’yi kuran ve yaşatacak bir partidir. Bu ülkede büyük projelere imza atan bir partidir. Zaman zaman kendi içinde sıkıntılar yaşayabilir ama bunları atlatarak, yolumuza devam edeceğiz. Biz 21 Eylül’de görkemli kurultay yaptık. 21 bin civarı üyemiz vardır 10 bin üstünde oy veren üyelerimiz bizi yeniden başkan yaptılar. Kurultay sayfasını kapattık, yeni sayfa açtık. Bazı milletvekilleri hesaplaşması olabiliyor. Bazen böyle trafik kazaları olur. Milletvekillerimizle bunu görüşerek, devam edeceğiz. En geç gelecek hafta bu sorunu çözmüş oluruz.”

“Böyle bir dönemde erken seçim intihar olur”

Muhalefetin erken seçim çağrılarını da yanıtlayan KKTC Başbakanı, şu değerlendirmelerde bulundu;

“Yanıbaşımızda savaş var. Pandemiden sonra ekonomi hâlâ düzelmedi. Dövizde dalgalanmalar var. Dünyada taşlar oturmadı. Böyle bir dönemde erken seçim intihar olur

Ekonomimiz küçük ve bu istikrarsızlıklardan etkileniyor. Birbiri ardına kısa süreli hükümetler gelince gerekli pek çok yatırım eksik kaldı. Bugün yaşadığımız elektrik sıkıntısının bir nedeni de gerekli kararların alınamaması ve yatırımların yapılamaması."

‘Enterkonnekte’ sistemi ile Türkiye’den elektrik getirilmesini planlıyoruz”

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Kuzey’deki enerji sorununun hem hayatı, hem ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu;

“Geçici tedbirlerle devam edemeyeceğimiz ortada. Bu soruna kalıcı bir çözüm gerektiğini düşündük. Ankara’da ‘enterkonnekte’ sistemi ile Türkiye’den elektrik getirilmesini planlıyoruz. Sayın Tayyip Erdoğan hemen kendi Enerji Bakanı’na talimat verdi. Fizibilite çalışmaları yapıldı. Ankara’ya son ziyaretimde, geçtiğimiz yıl bu enerji bağlantısının tamamlanmasının keşif bedeline ilişkin üç alternatifli sunum yapıldı. Hangi metodu seçeceğimize karar vereceğiz. Ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Kasım’da adaya gelmesini bekliyoruz. Seçilen modeli açıklayacağız. Önümüzdeki iki-üç sene içerisinde bu kabloyla elektrik bağlantısı enerjisini tamamlamayı planlıyoruz” 

KKTC ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Üstel, şunları söyledi;

Ankara'da 'asgari ücret' protestosu Ankara'da 'asgari ücret' protestosu

"Bu yıl Türkiye ile ortak yatırım bütçesi olarak 17 milyar lira ayrıldığını, bu bütçeyi öncelikle yol yapımı ile eğitim ve sağlık hizmetlerinde kullandıklarını söyledi.  Başkanlık Yerleşkesi’nin bu rakama dahil olmadığını kaydeden Üstel, Türkiye’nin hibesi olan bu projenin KKTC’nin ayrı bir devlet olma kararlılığının görkemli bir sembolü olacağını ifade etti. Bu çok görkemli bir yapı. KKTC’nin kararlılığının ve egemenliğinin sembolü olarak öyle olması gerekiyordu. Güney’e de yakın ve kuzey-güney geçiş yolunun üzerinde. Yani Güney’den gelen herkes bu gücü ve kararlılığı görecek”

KKTC başbakanı, bir gazetecinin “Saray mı diyeceksiniz, külliye mi?” şeklindeki sorusuna “Biz ‘Yerleşke’ olarak adlandıracağız” yanıtını verdi.

Editör: Nur Yıldız