KKM bitiyor mu? Merkez Bankası'ndan ilk adım geldi
Haber: Bilgesu Erdem
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefine son verildiği kaydedildi. TCMB, bu kararla kur korumalı mevduatların azaltılıp Türk Lirası mevduatların artırılmasının hedeflendiğini aktardı. Ekonomist Murat Özsoy, Merkez Bankası’nın bu kararını 24 Saat’e yorumladı.
“KKM’nin bütçeye getirdiği yükten kurtulmak isteniyor”
Özsoy, “KKM hesaplarına ilişkin getirilen son düzenleme ile ekonomi yönetiminin artık KKM’nin bütçeye getirdiği yükten kurtulmak istediğini net olarak anlamış olduk. 8 Eylül 2021 tarihinde uygulamaya konulduğu günden beri bankalara müşterilerine pazarlamaları yönünde yoğun baskılar yapılan bu ürüne ilişkin tam bir U dönüşü gerçekleşti ve şimdi bankalardan tam aksi yönde bir beklenti var.” derken sözlerine, “Ancak bankaların şu sıralarda bu ürünün yerine minimum aynı alternatif getiriyi sağlayacak bir ürün sunmaları konusunda sıkıntı içerisinde olduğunu görüyoruz.” diyerek devam etti.
“Ekonomi yönetimi bekle-gör politikası izliyor”
Özsoy, “Müşterilerin KKM haricinde TL mevduata yönlendirilebilmeleri için minimum yıllık bazda yüzde 40 gibi bir faiz oranı sunmaları gerekiyor. Ancak yıl sonunda dolar/TL kuru eğer 30TL üzerinde olursa bu sefer sunulacak yüzde 40 faiz getirili bir mevduat da yeterli olmayacak. 32TL gibi seviyelerde bir yıl sonu dolar/TL kapanışı ile aynı getiriyi sağlayacak mevduat faizinin yıllık bazda yüzde 70 seviyesinde olması gerekiyor minimumda. Bu da şu ortamda çok zor bir seçenek bankalar için.”ifadelerini kullandı. KKM düzenlemesinin piyasadaki etkisini henüz görmediğimizi belirten Özsoy, “ Bu durum KKM hesaplarından dönüşler hızlandığı vakit kendisini daha net gösterecek. O zamanlarda da bu müşterilere sunulacak alternatif ürün de şu anda ne olduğu tam belli olmayan ve enflasyon raporunda bahsi geçen yeni TL cinsi enstrüman. Ancak bunu sunmak için de şu anda ekonomi yönetimi bekle gör politikası izliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar