Güncel

"Kırsala yeniden dönüşün yolu açılmalı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin köylerinde yaşanan tapu ve ikamet sorunlarına dikkat çekerek, "Biz kırsala yeniden dönüşün yolu açılsın istiyoruz. Bunun için önceden ikamet zorunluluğunun kaldırılması için Meclis'e önerge vereceğiz" dedi.

Abone Ol

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesine bağlı Beyaz Kışlakçı köyünü ziyaret ederek, köylerine dönmek isteyenlerin sorunlarını dinledi.

"Meclis'e önerge vereceğiz"

Gürer, köylülerin taleplerini destekleyerek, şunları söyledi;

"Biz kırsala yeniden dönüşün yolu açılsın istiyoruz. Kadınlar kırsalda tarımla uğraşırsa, gençler tarımla uğraşırsa... Sosyal Güvenlik Kurumu primini dahi devlet karşılasın diyoruz. Burada tekrar köye dönmek isteyenler var ama onlara da diyorlar ki önceden köyde ikamet etmediğin için biz sana ev için arazi veremiyoruz. Bu yasanın kaldırılmasını istiyorlar. Biz de köyümüze gelelim, köyümüzde yaşayalım istiyorlar. Bunu da buradan yetkililere duyuralım. Bunun için önceden ikamet zorunluluğunun kaldırılması için Meclis'e önerge vereceğiz. Köye gelen, köy kütüğüne kayıtlı olanlara ve köyde ikamet etmek isteyenlere köy yerleşim alanında arazileri tahsis edilmelidir." 

"Tapu kadastro bu köye yeniden gelsin"

Gürer, tapu kadastroda yaşanan sorunları dile getirerek, şöyle konuştu:

"Tapu kadastro da bölgede yaptığı düzenlemede, yıllar öncesi doğal olarak itiraz süresi dolup geçtiği için arazilerin farklı yerlere, farklı kişilere yazıldığı olmuş. Bu köyün bir isteği de tapu kadastro bu köye yeniden gelsin, değerlendirme yapsın. Herkes kendi arazisine kavuşsun istiyorlar. Bununla ilgili sorunun çözümü için de ilgili Bakanlığa sorunu götüreceğiz. Bakanlığın da bu işi yeniden değerlendirmesini isteyeceğiz. Niğde'nin birçok köyünde geçmişte yapılmış tapu kadastro düzenlemelerine itiraz var. Bazı köylerde bu, kavgaya dönüşecek kadar ciddi sorun oluşturuyor. Tapu kadastro da bölgede bu konuyu tekrar ele alsın. Hakkı olana hakkı verilsin. Köyde 'Ben yaşamımı sürdüreceğim, ben buraya ev yapacağım' diyen insanların önü açılsın. Tarım yapmak isteyene teşvik ve destek verilsin. Onların sosyal güvenlik destek primlerinin verilmesi dışında, tohumundan ilacına, gübresinden mazotuna sübvansiyon sağlansın. Köylerimiz kalkınsın, Türkiye kalkınsın."