Ekonomi

Kira zammında yeni dönem: 1 Temmuz'da başlıyor

Konut kiralarında 2022 yılından bu yana uygulanan yüzde 25'lik tavan zam oranı, 2 Temmuz 2024'te bitiyor. Zam sınırının devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

Abone Ol

Konut kiralarında uygulanan yüzde 25'lik tavan zam oranında yeni gelişme yaşanıyor. Tavan zam oranı uygulaması, 2 Temmuz'da sona erecek. 2022 yılında 1 yıllığına yürürlüğe giren uygulama, 2023'te bir yıl daha uzatılmıştı. Bu noktada zam sınırının devam edip etmeyeceği ise merak ediliyor. Son dönemde hem Merkez Bankası raporları hem de Bakan Mehmet Şimşek'in açıklamaları, bu düzenlemenin devam etmeyeceği düşüncelerini akıllara getirdi.

Konu hakkında Bakan Şimşek, "Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok. Biz şuna inanıyoruz. Piyasada fiyatları arz ve talep belirlesin. Konut arzını artıracağız" demişti. Temmuz başından sonra kiralar, yıllık enflasyon ortalamasına yani TÜFE'ye göre belirlenecek. konut kira fiyatlarına ne kadar zam geleceği ise merak konusu oldu. Haber Global'de yer alan habere göre ise uzmanlar, sınırın kalkmasından sonra kiralara TÜFE rakamına göre yüzde 65 zam geleceğini ve davaların artacağını belirtiyor. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Vekili Mustafa Hakan Özelmacıklı ise, anketleri incelediklerinde yüzde 25 sınırına çok az kişinin uyduğunu söyledi. Özelmacıklı, "Ev sahipleri genelde bu sınırın üzerinde hareket etti. TÜFE sistemi geldiğinde anlaşmazlıklar azalabilir. Ancak bu sisteme dönüş ile kirası düşük kalan kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki fark azalacak. Bu durum mal sahiplerinin evlerini kiraya vermekten kaçınmasına ve bu yerleri satışa koymalarına neden olmuştu. Bu nedenle düzenleme kalktığında konuttaki arz kısmen de olsa arttırılabilir. İstanbul'da metrekare fiyatları yükseldi. 100 metrekare için 20 bin TL kira söz konusu, mal sahiplerinin temmuzu bekleme ihtiyacı yok zaten bu sınır gelmezse TÜFE üzerinden kira zammı yapacaklar. 2023 yılında 120 bine yakın ev sahibi kiracı davası açıldığını biliyoruz. Bu süreçte ev kiralamak isteyenler hızlı olmalı. Kiralık daire sayısı az. Tayin durumları, yatırımcının kiraya vermek için daire almaması, ek emlak vergileri derken özellikle Eylül'e doğru konutta tansiyon yükselir" dedi.