Politika

Kılıçdaroğlu: Erdoğan "normalleşme"yi iktidarını meşrulaştırma aracı haline getirecek

"Erdoğan normalleşmeyi kendi iktidarını meşrulaştırma aracı haline getirecektir. Bu bir strateji, otoriter rejimlerin demokrasinin varlığını göstererek uluslararası eleştirilerden kaçınmasına da yardımcı olur."

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü İstanbul'da, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasetteki normalleşmeyi baltaladığı sözleri üzerine konuşan Kılıçdaroğlu, CHP'nin "normalleşme" politikasını, Erdoğan'ın "kendine çekme" stratejisi şeklinde kullanacağını söyledi.

Sözcü'den Aytunç Erkin'e konuşan Kılıdaroğlu, "Erdoğan ağır ekonomik krizin yükünü de normalleşme – 'kendine çekme' stratejisiyle muhalefetin sırtına yıkacak, böylece AKP'den ayrılanların dönüşünü sağlayacaktır. Ve bu tavizleri uluslararası kamuoyuna ve kararsız seçmenlere yönelik yeni bir imaj çizmek için de yapacaktır. Böylece Erdoğan, 'kendine çekme' politikasıyla muhalefeti sisteme dahil edecektir" dedi.

Diktatörlerin, yaptıklarının normal, hatta yapılması gereken işler olduğunu topluma kabul ettirmek istediklerine ve itiraz gelmemesi için de itiraz edenleri yanlarına çekmek için birden fazla parametreyi kullandıklarına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Vatanseverlik gibi, din elden gidiyor gibi, emperyal güçlere karşı mücadele, terörle mücadele gibi... Bu ve benzeri söylemlerle kontrolündeki medya gücünü kullanarak gelecek itirazları etkisizleştirirler. Asıl amaçları ise muhalefeti yumuşama- normalleşme iklimine çekerek içinde bulundukları zorlukların dillendirilmesine engel olurlar" diye konuştu.

"Kendine çekme" stratejisinin otoriter rejimlerin sıkça başvurduğu bir taktik olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "İktidar, muhalefeti sisteme dahil ederek, rejimin meşruiyetini sağlamak ve aynı zamanda rejimin devamı için tehlikeli olabilecek siyasi riskleri minimize etmek amacıyla muhalefete bazı tavizler verecektir," dedi.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Örneğin, normalleşme başarısı olarak sunulan 28 Şubat tutuklularının salıverilmesi gibi... Erdoğan, yasal olarak yapması gerekeni, normalleşmenin sonucuymuş gibi kamuoyuna sunacaktır. Nitekim de bu açıkça dillendirilmiştir. Erdoğan ağır ekonomik krizin yükünü de normalleşme – 'kendine çekme' stratejisiyle muhalefetin sırtına yıkacak, böylece AKP'den ayrılanların dönüşünü sağlayacaktır. Ve bu tavizleri uluslararası kamuoyuna ve kararsız seçmenlere yönelik yeni bir imaj çizmek için de yapacaktır. Böylece Erdoğan, 'kendine çekme' politikasıyla muhalefeti sisteme dahil edecektir. Bu durum doğal olarak muhalefetin etkisizleşmesine yol açacak, Erdoğan normalleşmeyi kendi iktidarını meşrulaştırma aracı haline getirecektir. Bu bir strateji, otoriter rejimlerin demokrasinin varlığını göstererek uluslararası eleştirilerden kaçınmasına da yardımcı olur. Bu politika muhalefetin bir nevi rejimin 'onaylayıcısı' konumuna getirilmesine olanak sağlar."

Yazının tamamı için tıklayın.