"Silver Ray" gemisiyle Bodrum'a 683 yolcu geldi "Silver Ray" gemisiyle Bodrum'a 683 yolcu geldi
Haber Merkezi - Kıdem tazminatı konusundaki belirsizlik devam ederken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, hükümetin işçi kesimi temsilcileriyle istişare ederek bu meseleyi çözmeyi hedeflediğini belirtti. Kıdem tazminatında ciddi sorunlar olduğunu ve ödenmeme gibi problemlerin yanı sıra iş dünyasında belirsizlik yarattığını ifade etti. Bu nedenle bir fon oluşturarak bu sorunu çözme yaklaşımı gündemde. Ancak konu, ilerleyen dönemlerde Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam edecek.
Şükrü Karaman'ın bu yazısı ilginizi çekebilir: Kıdeme dokunan yanar
Orta Vadeli Program (OVP) 2024-2026 döneminde kıdem tazminatına dair açık bir ifade bulunmasa da, "Otomatik Katılım Sistemi'nin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır" ifadesi yer alıyor. Bu, kıdem tazminatının kaynağının tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) olacağını net bir şekilde gösteriyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, kıdem tazminatının fon haline getirilme niyetini açıkça ifade etti. Bu yeni sistem, kıdem tazminatının kaldırılması ve bireysel sigorta primine dönüşmesi anlamına gelebilir. Tamamlayıcı emeklilik sistemi için işverenlerin ödeyeceği primler, kıdem tazminatı yerine geçecek gibi görünse de, emeklilik aylıklarını iyileştirmek yerine bireyselleşmeyi ve sosyal güvenliği zayıflatmayı teşvik edebilir.
Yeni yılda ücret artışının 120 bin lirayı geçmesi bekleniyor Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kıdem tazminatı tavan ücreti için önemli bir ipucu verdi. Enflasyona dayalı memur maaş artışları, kıdem tazminatı tavanını yükselteceği için Ocak 2024 itibarıyla bu tavanın 35.576 TL'ye çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu durumda, şu anda işten ayrılması halinde 234.898 TL kıdem tazminatı alabilen bir 10 yıllık çalışan, 1 Ocak 2024'ten itibaren 355.760 TL kıdem tazminatı almaya hak kazanacak, aradaki fark 120.862 TL olacak.

Editör: Ahmet Ertüm