Kültür-Sanat

“Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl Dönümü” fotoğraf sergisi Mamak'ta açıldı

Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla düzenlenen “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl Dönümü” fotoğraf sergisi, Ankara Musiki Muallim Mektebi Galerisi’nde gerçekleştirilen resepsiyonla açıldı.

Abone Ol

Cemre Polat

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü vesilesiyle Gazeteciler Cemiyeti, Mamak Belediyesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle hayata geçirilen “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl Dönümü” fotoğraf sergisi, Ankara Musiki Muallim Mektebi Galerisi’nde düzenlenen açılış töreniyle ziyaretçilerine “Merhaba” dedi.

Yoğun katılımla gerçekleşen açılış kokteylinde aralarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) önceki dönem genel sekreteri ve Kıbrıs Barış Harekâtı döneminin Çalışma Bakanı Önder Sav, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı, Seçici Kurul Üyesi Orhan Karadağ’ın olduğu çok sayıda politikacı, diplomat ve basın mensubu bulundu.

Şahin: Kıbrıs Türk'tür, Türk kalacak

Serginin açış konuşmasını yapan Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, 20 Temmuz 1974’te barışın teminatını sağlamak amacıyla başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümünün anmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Şahin, “Kıbrıs Barış Harekâtı, Türk’ün temel hakları çiğnendiğinde, özgürlüğü tehdit edildiğinde, varlık ve bekasına kastedildiğinde nelerin göze alabileceğini bütün dünyaya Kurtuluş Savaşı’mızdan sonra bir kez daha gösteren apaçık delilin adıdır.

Kıbrıs Barış Harekâtı 20 Temmuz günü sabahın ilk ışıklarıyla başladı. Havadan ve denizden Kıbrıs’a çıkan Türk askeri, Kıbrıslı kahramanlarımızla beraber omuz omuza çarpışarak Kıbrıs Türk halkının kurtarıcısı oldu.

Kahraman askerlerimiz tarafından 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıslı soydaşlarımızın imdadına yetişilmiş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sınırları çizilmiş, mevcudiyeti sağlam temeller üzerine oturtularak hak ve hürriyetleri yeniden tesis edilmiştir.

Nitekim Kuzey Kıbrıs, Türkiye Cumhuriyeti için çok değerli ve önemli olmasının yanı sıra, bizlerin öz toprağıdır. Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti daha nice 50. yaşlarını kutlayacaktır. Atamızın Cumhuriyetimiz için söylediği gibi, Kuzey Kıbrıs da ilelebet payidar kalacaktır.

Kıbrıs Barış Harekatı’nda büyük kahramanlıklar gösteren şehitlerimiz ve gazilerimiz, milletimizin tarihine altın harflerle kazınmışlardır. Onların fedakârlıkları sayesinde bugün huzur ve güven içinde yaşıyoruz” sözlerini aktardı.

Sav: Kıbrıs’ı asla tek başına bırakmayacağız

Şahin'in ardından söz alan CHP önceki dönem genel sekreteri ve Kıbrıs Barış Harekâtı döneminin Çalışma Bakanı Önder Sav, sergide emeği geçen herkesi böyle önemli bir görevi yerine getirdikleri için tebrik etti. Kıbrıs Barış Harekâtı şehit ve gazilerini minnetle andıklarını, fedakarlıklarının hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini vurgulayan Sav, “Harekât, bundan 50 yıl önce oldu. Belki o gün daha doğmamış olanlar, harekatın önemini ve anlamını bizlerden öğrenecek. Bizim görevimiz, çocuklarımıza ve torunlarımıza bunun önemini unutturmamaktır.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın önemi kelimelerle anlatılamaz. Bu, kolay ve sıradan bir başarı değil. Kıbrıs Türklerinden, mücahitlerden çok sayıda şehit verdik. Cumhuriyet tarihinin en önemli günlerinden biri. Kıbrıs’ı asla tek başına bırakmayacağımızı söylemek istiyorum.

Kıbrıs Türklerine yıllarca süren baskının ve yapılan katliamların ardından 37’nci hükümetimiz ile silahlı kuvvetlerimizin desteğiyle harekâtı tamamladık. O dönemki 25 kişilik kabineden hayatta kalan üç kişiden biri olarak burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından tüm fotoğraflar, ziyaretçiler tarafından ilgiyle incelendi.

Harekâtın anıları Başkent'te yaşatılıyor

Yarım asrı geride bırakan Kıbrıs Barış Harekatı’nda yaşamlarını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığı ve bağımsızlığına adayan kahraman şehit ve gazileri anmak için düzenlenen “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl Dönümü” fotoğraf sergisiyle, harekât sürecinin acı tatlı tüm anılarını yansıtan yüzlerce fotoğraf halka açıldı. 

Kıbrıs Barış Harekatı’nın unutulmaz anlarını, kahramanlıklarını ve bu önemli dönemin tarihsel izlerini fotoğraflar aracılığıyla yeniden canlandırmayı hedefleyen sergi, barış ve özgürlüğün önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Küratörlüğünü Ateş İlbaşı'nın üstlendiği sergide, Gazeteciler Cemiyeti arşivinin yanı sıra KKTC Enformasyon Dairesi ve DepoPhotos'un bünyesinde bulunan harekatın farklı anlarına ait yüzlerce fotoğraf, toplumsal hafızayı canlı tutmak adına ziyaretçilerini bekliyor.

“Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl Dönümü” sergisi, Demirlibahçe Mahallesi Talatpaşa Bulvarı No: 167 Mamak adresinde bulunan Musiki Muallim Mektebi galerisinde 29 Temmuz Pazartesi gününe kadar ücretsiz şekilde ziyaret edilebilecek.