Kültür-Sanat

"Kent Katmanları" sergisi, ArtGalerim'de açıldı

Heykeltıraş Ekber Sürsal, ‘’Kent Katmanları’’ adını verdiği çalışmalarını 16 Kasım’da Artgalerim Karaköy’de sanatseverlerle buluşturdu. Tamamı geri dönüşüm malzemeleriyle yaratılmış eserler hem biçim hem içerik olarak çok katmanlılığa açılıyor. Sürsal’ın ‘’Kent Katmanları’’ Sergisi 9 Aralık 2023 tarihine kadar sergilenmeye devam edecek.

Abone Ol

Haber Merkezi -  Heykeltıraş Ekber Sürsal “Kent Katmanları” adını verdiği tamamı geri dönüşüm malzemeleriyle oluşturulmuş olan eserlerini Artgalerim Karaköy’de geçtiğimiz hafta yapılan açılışla sanatseverlerin karşısına çıktı. “Her şeyi bir arada tutan şey boşluktur” diyen John Berger’dan ilham alan Sürsal, geri dönüşüm malzemelerini değerlendirerek ve girift biçimde istiflediği illüstrasyonları cisimleştirerek yaratmış eserlerini. Cesur ve baskın renklerle heykele dönüştürdüğü bir yapıt serisi olan ‘’Kent Katmanları’’ eserlerin bütününe bakıldığında sembolik bir kurgu öne çıkıyor.

Sürsal, sergi hakkında şu detaylardan bahsediyor: "Eserlerinde poliüretan türevi ve gelenekselin dışında iki malzemenin bir araya gelerek oluşturduğu ‘’Eva’’ adı verilen ‘’Etil Vinil Asetat’’ gibi sıra dışı malzemeler kullanan Sürsal’ın bu serisi büyük boyutlarıyla tezat oluşturacak kadar hafif. Meydanları, caddeleri, tarihi yapılarıyla bunlara eklenen binalar yığınıyla yaşadığımız kentlerde hep imgelerin peşindeyiz. Akıp giden yaşamı her birimiz kendi bakış açımızla izliyoruz ve kentin sokaklarından her seferinde bambaşka izlenimlerle geçiyoruz. Üst üste geçirilmiş giysiler gibi katmanlarla yüklü yapıları uydu mu uymadı mı diye sorgulamıyoruz. Ekber Sürsal, ‘’Kent Katmanları’’ adını verdiği sergisinde karşımıza koyduğu girift formlarla, kendi rehberliğimizde kişisel bir imge yolculuğuna çağırıyor."

Sürsal, Kent Katmanları’nın içine bazen bilinçli, bazen sezgisel olarak yerleştirdiği objelerle, iç içe geçmiş sayısız öykü malzemesi sunuyor izleyicisine. Bir hikâye anlatıcısı olmaktansa, yarattığı formlarla izleyiciyi kendi hikâyeleri içine çekmeyi tercih ediyor.