Haber Merkezi -  Heykeltıraş Ekber Sürsal “Kent Katmanları” adını verdiği tamamı geri dönüşüm malzemeleriyle oluşturulmuş olan eserlerini Artgalerim Karaköy’de geçtiğimiz hafta yapılan açılışla sanatseverlerin karşısına çıktı. “Her şeyi bir arada tutan şey boşluktur” diyen John Berger’dan ilham alan Sürsal, geri dönüşüm malzemelerini değerlendirerek ve girift biçimde istiflediği illüstrasyonları cisimleştirerek yaratmış eserlerini. Cesur ve baskın renklerle heykele dönüştürdüğü bir yapıt serisi olan ‘’Kent Katmanları’’ eserlerin bütününe bakıldığında sembolik bir kurgu öne çıkıyor.

Dünya tiyatro müzeleri 17 Ekim'de İstanbul'da buluşacak Dünya tiyatro müzeleri 17 Ekim'de İstanbul'da buluşacak

Eren Usta, Ekber Sürsal

Sürsal, sergi hakkında şu detaylardan bahsediyor: "Eserlerinde poliüretan türevi ve gelenekselin dışında iki malzemenin bir araya gelerek oluşturduğu ‘’Eva’’ adı verilen ‘’Etil Vinil Asetat’’ gibi sıra dışı malzemeler kullanan Sürsal’ın bu serisi büyük boyutlarıyla tezat oluşturacak kadar hafif. Meydanları, caddeleri, tarihi yapılarıyla bunlara eklenen binalar yığınıyla yaşadığımız kentlerde hep imgelerin peşindeyiz. Akıp giden yaşamı her birimiz kendi bakış açımızla izliyoruz ve kentin sokaklarından her seferinde bambaşka izlenimlerle geçiyoruz. Üst üste geçirilmiş giysiler gibi katmanlarla yüklü yapıları uydu mu uymadı mı diye sorgulamıyoruz. Ekber Sürsal, ‘’Kent Katmanları’’ adını verdiği sergisinde karşımıza koyduğu girift formlarla, kendi rehberliğimizde kişisel bir imge yolculuğuna çağırıyor."

Artgalerim 444

Sürsal, Kent Katmanları’nın içine bazen bilinçli, bazen sezgisel olarak yerleştirdiği objelerle, iç içe geçmiş sayısız öykü malzemesi sunuyor izleyicisine. Bir hikâye anlatıcısı olmaktansa, yarattığı formlarla izleyiciyi kendi hikâyeleri içine çekmeyi tercih ediyor.  

Demir, Hande, Derin, Nesin Yılmaz, Onur Bora, Sena Parlakulaş, Ebru Altan, Zeyno, Aybike, Fatih Doğan, Nevin Yılmaz Tuzlacıoğlu

Editör: Deniz Ali Tatar