ASTANA (AA) - Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Kazakistan ile yer altı kaynaklarının işletilmesi ve kritik ham maddelerin üretimi alanındaki işbirliğini geliştirmede büyük bir potansiyel gördüklerini söyledi.

​​​​​​​Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky, başkent Astana’da Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu ile bir araya geldi.

Bakan Nurtleu, ortak basın toplantısında, Avrupa’da ticaret yaptıkları en büyük ortaklarından birinin Çekya olduğunu belirtti.

Batman’da "Yatırım ve İstihdam Ödülleri" sahiplerini buldu Batman’da "Yatırım ve İstihdam Ödülleri" sahiplerini buldu

Geçen yıl karşılıklı ticaret hacminin 630 milyon doları aştığını kaydeden Nurtleu, son 20 yılda Çekya’dan Kazakistan’a 350 milyon dolar değerinde doğrudan yatırım yapıldığını söyledi.

Nurtleu, Çekya ile ticareti büyütmeye yönelik işbirliğini sürdürme kararı aldıklarını belirterek, "Makine mühendisliği, enerji, ulaştırma, tarım, ilaç, askeri teçhizat ve yeni teknolojiler gibi alanlarda işbirliğinin sürdürülmesi konusunda mutabakata vardık. Ayrıca ticari ve ekonomik işbirliğimizin ana hattı olarak ulaştırma ve transit ortaklığının geliştirilmesini görüştük." dedi.

Bakan Lipavsky de enerji, mühendislik ve tarım gibi alanlardaki işbirliklerinin aktif şekilde geliştiğini dile getirerek, "Ayrıca yer altı kaynaklarının işletilmesi ve kritik ham maddelerin üretimi gibi sektörlerde işbirliğimizi geliştirmede büyük bir potansiyel görüyoruz." ifadesini kullandı.

Bilimsel araştırma ve iş ilişkileri alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Lipavsky, Astana'da Çek Cumhuriyeti ile Kazakistan'ın ortak araştırma enstitüsünü de kurmak istediklerini bildirdi.

- Cumhurbaşkanı Tokayev, Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky'i kabul etti

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky’i kabul etti.

Tokayev, Çekya'nın ülkesinin Avrupa Birliği'ndeki önemli ortaklarından biri olduğunu vurgulayarak, ziyaretin ikili ilişkilere yeni ivme kazandırmasını umduğunu belirtti.

Görüşmede bölgesel ve uluslararası konularla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Kaynak: aa