Adana'da sosyal medya hesabından polislere hakaret eden zanlı tutuklandı Adana'da sosyal medya hesabından polislere hakaret eden zanlı tutuklandı

Deprem Imza KampanyasıNAZ AKMAN/ANKARA- 53 binden fazla vatandaşımızın yaşamını yitirdiği 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam bir yıl geçti. Depremin etkileri ise hala devam ediyor. Acısı hala dinmeyen, yaraları sarılamayan depremzedeler barınma, aş, iş taleplerini bir kenara bırakıp kayıp yakınları için seferber oldular. Pek çok aile yetkililerden yardım alamayınca dernek kurup, birbirlerine destek olmak için seslerini duyurmaya çalışıyor. Dünyanın en büyük imza kampanyası projesi Change.org platformu üzerinden de sesini duyurmaya çalışan aileler kayıp yakınlarının akıbeti için “Kayıp canlarımız nerede” imza kampanyası başlattı. Depremin ardından başlatılan kampanyaya bir sene içinde 30 bini aşkın kişi imza verdi. Depremin birinci yılında acılarını gündemde tutmak ve taleplerinin karşılanması için sesini duyurmaya çalışan aileler yakınlarını arayan depremzedelere yardımcı olacak hızlı ve etkili bir sistemin oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Kampanya kapsamında 35 bin imzacıya ulaşılması hedefleniyor. 
Gerekirse Dünya Sağlık Örgütü ile koordineli bir şekilde süreç hızlandırılmalı
Depremler nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 53 bin 537 olarak açıklansa da halen enkazlarda çıkarılması beklenen veya yoğun bakımda bilinci kapalı şekilde tedavi gören kayıp depremzedelerin sayısı bilinmiyor. Pek çok aile yakınlarını mezarlıklarda, savcılıklarda, hastanelerde aramaya devam ediyor. Kayıp yakınları depremlerde ölenlerin sayısının tam olarak ne olduğunu, kayıp kaç kişinin olduğunu, kaç depremzedenin hastanede olduğunu, hastanedeki yakınına ulaşamayan depremzedelerin sayısının ne olduğunu ve hastanelerde olmayan ancak kayıp olan kişilerin sayısını bilmek istiyor. Söz konusu bilgilere şeffaf bir şekilde yanıt arayan kayıp yakınları ailesini arayanlar için seferberlik oluşturulmasını gerekirse Dünya Sağlık Örgütü ile koordineli bir şekilde sürecin hızlandırılması ve kayıpların bulunmasını ayrıca kaldırılan enkazlarda kemik taraması yapılmasını istiyor. 
Deprem 1“Ziyaret edebilecekleri bir mezar bile yok”
Karar vericiler olarak Adalet ve Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan aileler, imza kampanyasında “Yüzlerce aile depremden sonra yakınlarına asla ulaşamadı. Onların ziyaret edebilecekleri bir mezar bile yok. Hayattaki tek istekleri yakınlarının bir an önce ölüsü veya dirisini bulmak. Aileler yetkililerden yardım alamayınca dernek kurdu ve birbirlerine destek olarak seslerini duyurmaya çalışıyor. Yetkiler kayıp çocuk yok dese de kayıpların arasında çocuklar da var. Kayıp yakınlarının sesini duyurmak için imzala, paylaş. Lütfen artık bu meseleyi ciddiye alın. İnsanlar cenazesi bile olsa bir şekilde yakınlarına ulaşmak için uğraşıyor” ifadelerine yer verdi. 
Kampanya metninde ayrıca kayıplarını arayan ailelerin ilk olarak Sağlık Bakanlığı’na ait 184 hattı üzerinden kayıt oluşturduğu ve beklemeye başladığı ancak hastanelerde tedavi gören depremzedelere ilişkin etkili arama sisteminin bulunmadığı belirtildi. Depremzedelerin gönderilmiş olduğu hastanelerin listesinin olmadığı bu durumun ailelerin işini zorlaştırdığı aktarıldı. 

Editör: Ramazan Atabey