Naz Akman

Ticaret Bakanlığı, karkas et fiyatlarındaki düşüşü tüketiciye yansıtmayan kasaplara denetim başlattı. 81 ilde başlatılan denetim kapsamında düşüşü satış fiyatına yansıtmayan kasaplara 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar cezai işlem uygulanacağı belirtildi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kasap esnafının maliyetlerine dikkat çekerek cezaların yüksek olduğunu belirtti. Yardımcı, “Bir dükkanın aylık belirli bir maliyeti vardır; elektrik, su, kira, işçilik, vergiler. Tüm bu giderler her geçen gün artıyor, bu giderlerin hiçbirini devlet düşürmüyor. Et maliyetleri oldukça yüksek. Karkas eti kemikli alıyoruz, bunun zaten yüzde 25 firesi var. Öte yandan tavuk fiyatları her geçen gün artıyor hatta etin iki katı zam yapılıyor ancak bu göz önünde bulundurulmuyor. 50 kilo et satan küçük esnaf denetleniyor, burada büyük firmaların denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı

“Esnafın dükkanı 100 bin lira etmez”

Kıyma fiyatlarını 700 liradan 570 liraya düşürdüklerini ifade eden Yardımcı, yaz döneminde durgunluk yaşanan et sektöründe kasapçı esnafının halihazırda zor günler geçirdiğine değinerek, “Bildiğimiz kadarıyla esnafımızın yüzde 90’ı etin fiyatlarını zaten düşürmüştü, kıymayı 700 liradan 570 liraya düştü. Fiyatlar elbette ilden ile değişkenlik gösterebilir çünkü maliyetler farklı. Bugün bir kilo ete 25 lira birden zam geldi, biz bu zammı fiyatlara yansıtmadık. Zaten Kurban Bayramı’ndan bu yana piyasada durgunluk vardı. Yaz döneminde orman yangınlarındaki artış nedeniyle ateş yakılmaması, piknik yapılmaması üzerine satışlar epey düşmüştü. Esnafın durumu zaten kötü. Bu ceza çok yüksek, 50 kilo et satan adama 100 bin lira ceza keserseniz o esnaf dükkanı kapatır gider. Bir esnafın dükkanı 100 bin lira etmez. Ceza alınca mecburen kapatacak. Türkiye’de en çok ezilen kesim maalesef kasap esnafı” sözlerine yer verdi.

Etttt

CHP'li Gezmiş: Açıklanan asgari ücret kabul edilebilir değil CHP'li Gezmiş: Açıklanan asgari ücret kabul edilebilir değil

Yardımcı ayrıca Et Balık Kurumu’ndaki fiyatlara da dikkat çekerek, “Burada Et Balık Kurumu’nu baz almamak lazım. Et Balık Kurumu ucuz et satıyorsa zararını devlet karşıladığı içindir. Biz zarar ettiğimizde ise sırtımızı yasladığımız bir yer olmadığı için mecburen dükkanı kapatırız. Devlet bize de versin o eti, dükkan kirası, elektrik, su neyse masraflarımızı karşılasın 55 bin esnafımızı Et Balık Kurumu’nun et satış noktası yapalım. Hiç olmazsa alacağımız parayı biliriz, sırtımızı devlete yaslarız” diye konuştu.

Muhabir: Naz Akman