Kale’de yaz şenliği başladı
CEMRE POLAT/ANKARA - Ankara’nın en önemli milli ve kültürel sembollerinden biri olan Ankara Kalesi, yerli ve yabancı misafirler tarafından son yılların en uğrak noktalarından biri haline gelirken, Kale esnafı da çeşitli etkinliklerle Kale’nin turizm potansiyelini destekliyor. Bu yıl, Ankara Kent Konseyi Kale Çalışmaları Meclisi ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkent Toplum Eğitim Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Kadın Emeği Pazarı ve Yaz Şenliği” tüm coşkusuyla misafirlerini ağırlıyor. 22 Temmuz Cumartesi ve 23 Temmuz Pazar günleri arasında düzenlenen etkinlikle, el emeği üreten kadınların desteklenmesi amaçlanıyor. İki gün boyunca saat 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olan şenlikte, Kale Kapısı Sokak boyunca trafiğe kapalı alanda folklor gösterileri ve müzik dinletileri yapılacak.
Pazarda el emeği üreticisi 35 kadın ve 2 sivil toplum örgütü, trafiğe kapalı alanda kırk farklı stant kuracak. Şenlik kapsamında sokakta folklor gösterileri yapılacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi orkestrasının müzik dinletisi olacak. Kale’nin canlılığı ve kadın emeğinin duyurulması için etkinlik düzenlediklerini söyleyen Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülent Yahnici, “Kadın emeğine değer veren, onları destekleyen bir etkinlik yapmayı düşündük. Hem Kale’de hem de Kale dışında üreten kadınların emeklerinin teşhirini ve canlılığını sağlayabilecek bir şenlik yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Çınar, “Emekçi kadınları Kale’de ağırlıyoruz”
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkent Toplum Eğitim Merkezi öncülüğünde yürütülen etkinlik, el emeği üreticisi kadınları desteklemek amacıyla düzenleniyor. 40 standın bulunduğu pazarda kadın tasarımcı, sanatçı ve üreticilerin el emeği ürünleri sergileniyor. Stant başvuruları için Kale dışından da çok talep aldıklarını aktaran Başkent Toplum Eğitim Merkezi Başkanı Şule Çınar, “Başvurular Kale esnafı tüm kadınlara açıktı fakat Kale dışından başvurulara ağırlık vermek istedik” diyor.
Şenlik hakkında ayrıntıları anlatan Çınar, “Kadın El Emeği Pazarı ve Yaz Şenliği” adıyla bir etkinlik düzenliyoruz. Bu etkinliğin sahiplenicisi Ankara Kent Konseyi Kale Çalışmaları Meclisi ve Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkent Toplum Eğitim Merkezi. Pazarda stant kurmak için başvurular Kale’de esnaf olan tüm kadınlara açıktı ve Kale dışından da talepler aldık. Onlar da burayı görsün ve çevresine duyursun diye Kale dışına ağırlık vermek istedik.
Kalenin içini ve dışını tanıtıp insanları buraya alıştırmak istiyoruz. Kısa bir zamanda etkinliğin iznini zabıtadan, onayını Kültür ve Tabiat Daire Başkanlığı’ndan aldık. Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı alana müzik desteği veriyor. Şenliği trafiğe kapalı alanda düzenliyoruz. Dışarıdan gelen misafirlerimiz için masa, sandalye ve şemsiye temin ettik. Herkesin yeri belli olacak şekilde esnaftan kendi masalarını getirmesini istedik” sözlerini aktardı.
“İkinci şenlik yakın zamanda duyurulacak”
İkinci bir etkinliğin de planlandığının duyuran Çınar, “Bu etkinliğe katılım için çok talep aldık. Yakın zamanda şenliğin devamını yapmayı planlıyoruz. Eylül sonu veya ekim başı gibi bu etkinliğin ikincisini yapmayı düşünüyoruz. Bu kez etkinliği dış kaleyi de dahil ederek düzenleyeceğiz. Trafiğe açık alan, kültür sanat ve el emeği pazarı şeklinde olacak” dedi.
Kale’de misafir yoğunluğunun artırılması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Çınar, konuya dair en büyük engelin araç trafiği olduğuna dikkat çekti ve “Kale giderek cazip bir alan halini aldı. Özellikle restorasyondan sonra trafik olmayan alana ilgi çok arttı. Trafiğe kapalı alanda iç ve dış turist çok rahat geziyor. Kalenin dışında ise trafik yoğunluğundan ötürü turist sayısı azalıyor” dedi.
Şenlik vesilesiyle gazetemize konuşan Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülent Yahnici de trafik yoğunluğuna dikkat çekerek sadece trafiğe kapalı alanı kullanabildikleri için büyük çapta bir etkinlik düzenleyemediklerini ifade etti. Yahnici, “Çok büyük boyutlu değil ama Kale giriş kapısından itibaren İç Kale ağırlıklı olarak Pirinç Han, Pilavoğlu Han gibi kapalı alanlarda faaliyet yapıyoruz. Trafiğin yoğunluğu sebebiyle halka dönük geniş bir faaliyet yapabilme şansımız yok. İnşallah öyle bir planlamayı eylül veya ekim ayında yapacağız. Orada da yaz şenliği gibi kermesler yapılacak.
Bu sene yağmurlar, hava muhalefeti ve bayram sebebiyle Kale’de herhangi bir faaliyet yapamadık. Bayram öncesinde hava uygun olsaydı böyle bir etkinlik yapmayı planlıyorduk. Normal şartlarda her yıl 2-3 gün kültür ve sanat etkinliği yapıyorduk” diye konuştu.
Yahnici, “Ankaralıları kadın emeğine katkı vermek için Kale’ye bekliyoruz”
Kadın emeğini duyurmayı ve Kale dışından misafir ağırlarken Kale’yi tanıtmayı amaçladıklarını söyleyen Yahnici, “Kaleye gelen misafir sayısı çoğalmaya başladı. Kadın emeğine değer veren, onları destekleyen bir etkinlik yapmayı düşündük. Hem Kale’de üretim yapan kadınlar hem Kale dışında üreten kadınların emeklerinin teşhirini ve canlılığını sağlayabilecek bir şenlik yapıyoruz.
Kale esnafımızın ve diğer katılımcıların katılımıyla kadın emeğinin değerlendirilmesini hedefliyoruz. Amacımız, kurulan kırk kadar stantta yer alan ve Kale’de mevcut el emeği ürünleri satan esnaf kardeşlerimizin ihtiyacı olan maddi desteğin sağlanması. Ankaralıları kadın emeğine katkı vermek ve Kaledeki esnaf kardeşlerimize destek için Ankara Kalesi’ne bekliyoruz” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir