Son 3-4 yılda Türkiye’de kadın futbolunda bir sıçrayış olduğunu belirten ABB FOMGET Kulübü Başkanı Demirkol, “TFF’nin manevi desteği var, maddi desteği yok” vurgusu yaptı

Arda Turan, Beşiktaş maçında temkinli olacaklarını söyledi Arda Turan, Beşiktaş maçında temkinli olacaklarını söyledi

Whatsapp Image 2024 01 05 At 15.52.58 (2)Didem Çam - “Kadın Futbolunda bir başarı örneği” yazı dizimizin ikinci bölümünde, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nde mücadele eden Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) FOMGET Kulübü Başkanı Yalçın Demirkol, kadın futboluna olan bakışın değiştiğini anlattı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından maddi destek göremediklerini belirten Demirkol, kız çocuğu olan aileleri, kulübün altyapısına gelmeye çağırdı. 
Y A L Ç I N1“Kadın futbolunu, Anadolu’ya da yaymamız gerek”
Türkiye’nin son yıllarda, kadın futbolunda sıçrayışta olduğunu, Avrupa ve dünyayla olan makası, 4-5 yıl içinde kapatabileceklerine işaret eden Başkan Demirkol, şunları söyledi: 
“Son 10-15 yılda, kadın futbolu dünyada müthiş bir gelişim gösterdi. Buna paralel, son 3-4 yıldır da ülkemizde inanılmaz bir sıçrayış var. Bunu bizzat yaşayarak görüyoruz. Kadın futboluna müthiş bir ilgi var ve artarak devam ediyor. Bu şampiyonlukla beraber, Ankara’da bir isim olduk, bir marka olduk. Milli takımımız da inanılmaz bir başarı kazandı. Onlarla da gurur duyuyoruz. Kadın futbolunda, Avrupa ve dünyayla olan makası, herhalde bir 4-5 sene içinde kapatırız gibi geliyor.  
Bizim toplumda maalesef, ‘Kadınlar futbol oynar mı?’ algısı var. Ama bu algı yavaş yavaş kırıldı. Kadın futbolunun, bambaşka bir yere doğru evrildiğini görüyoruz. Bu algı daha da kırıldıkça kadın futbolunun önünün açılacağını düşünüyoruz. 20 sene önce kadın voleybolu neredeydi, bugün nerede… Dünyada 1 numara olduk. Voleybolun başlangıcındaki kalkınma süreci, ülkemizde şu an kadın futbolunda yaşanıyor. İnşallah bu ivme ve ilgi düşmez. Tabii kadın futbolunu, Anadolu’ya da yaymamız gerek.”  
Whatsapp Image 2024 01 05 At 15.52.59 (2)“TFF’de kadın futbolunun yeri yok”
Şampiyon olmalarına rağmen yeterli desteği göremediklerini vurgulayan Yalçın Demirkol, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından tüm kulüplere, maddi destekte bulunulması gerekiyor. Federasyonun manevi desteği var, maddi desteği yok. Her deplasman inanılmaz bir maliyet. Bu maliyetlerin altından kalkmak mümkün değil. Bizde futbol federasyonu, erkek futbolu üzerine kurulmuş, anladığımız o. TTF’de kadın futbolunun yeri yok. Kadın futbolu, bu gelişme sürecinde, artık göz ardı edilmez diye düşünüyorum. Özellikle maddi yükün altından kalkmaları için kulüplere, gerekli desteğin verilmesi gerekiyor. 3 büyükler dışında, tüm takımlar aynı durumda. Biz belediyeden destek bulamazsak dışarıdan sponsor olarak kimse gelmiyor. Şampiyon olmamıza rağmen, ulusal medyada da yeterince yer bulamadık. Şampiyon olduğumuzda TV’de altyazıda, ‘Fenerbahçe şampiyonluğu kaybetti’ yazdı. ‘ABB FOMGET şampiyon oldu’ denmedi. Biz şampiyon olduk ama yeterli desteği, reklamı, tanıtımı göremedik.” 
Y A L Ç I N1Başkan Demirkol’dan ailelere çağrı
Takım sporlarının çocukların gelişiminde çok önemli katkısı olduğuna dikkat çeken Başkan Demirkol, kız çocukları olan ailelere şu çağrıda bulundu:
“Takım ruhuyla mücadele etmek, bir takımda yer almak orada arkadaşlarınızla mücadele etmek zor. Çocuklar, o ortamı yaşarsa hayatta daha başarılı olur. Spor, mutlaka herkesin hayatında olmalı. Kulüp olarak şu an 5-6 merkezde faaliyet gösteriyoruz. Önümüzdeki sene, bu sayıyı 15’e çıkarmayı düşünüyoruz. Çocuklar, aileleriyle birlikte geliyor, spor yapıyor, orada bir mücadele sergiliyor, hocaları ve arkadaşlarıyla kaynaşıyor. Çok güzel bir ortam oluyor. Bu ortamı devam ettirmek için elimizden geleni yapacağız. Kız çocuklarının maçlarını seyretmek inanılmaz keyifli. Aileler, kız çocuklarını alsın, takımımızın altyapısına gelsin.”Whatsapp Image 2024 01 05 At 15.52.58

Editör: Ramazan Atabey