Büyükelçi Katsumata, burada yaptığı konuşmada, 1 Temmuz'un Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin kuruluşunun yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden 5 yıl sonra 1950'de Kore Yarımadası'nda Kore Savaşı yaşandığını anlattı.

Japonya'nın bu savaştan kısa bir süre sonra güvenlik politikasında büyük değişiklik yapmak zorunda kaldığına değinerek, Ulusal Polis Teşkilatı'nın kurulduğunu ve zaman içerisinde kara, deniz ve hava kuvvetlerinden oluşan "Öz Savunma Kuvvetleri"ne dönüştüğünü söyledi.

Tırmanış yaptığı Ağrı Dağı'nın zirvesinden paraşütle indi Tırmanış yaptığı Ağrı Dağı'nın zirvesinden paraşütle indi

Korgeneral Günaydın ise, Japon halkının refah ve barışının güvencesi olan Japonya Öz Savunma Kuvvetleri Günü'nü içtenlikle kutladığını belirterek, “Bu özel günde aranızda olmaktan büyük mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Bildiğiniz gibi 1890 yılında Ertuğrul Fırkateyni’nin talihsiz bir şekilde batması ile yaşanan trajedi bizi birbirimize bağlamıştı. Bu trajedinin meydana gelmesinden bu yana bu güçlü bağları nesilden nesle sürdürmeye kararlıyız. Kültürleri farklı, inançları farklı, dilleri farklı ama birbirine bu kadar yakın olan, bu kadar saygı duyan, bu kadar ortak noktaya sahip iki millet daha yoktur. 2013 yılında stratejik ortaklık düzeyine çıkan ilişkilerimiz bu tarihi ve derin dostluğa dayanarak tüm alanlarda sürekli olarak gelişme göstermektedir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yılı ve Ertuğrul Fırkateyni Kazası'nın 132’nci anma töreni kapsamında Japonya’ya giden Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait gemimiz Kınalı Ada’nın geçtiğimiz haftalarda Kure-Hiroşima Limanı ziyaretini gerçekleştirme heyecanını yaşıyoruz. Bu köklü ve çok boyutlu Türk-Japon dostluğunu daha üst seviyelere taşımak, yolumuzu güçlendirmek açısından çok önemlidir” dedi.

Editör: Hakan Şahin