Eğitim

İzmir’in ilk çocuk kütüphanesi “Oğuzhan Kavaklı Kütüphanesi” açıldı

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi emekli öğretim üyesi, Ege Ajans kurucusu, Gazeteciler Cemiyeti üyesi Oğuzhan Kavaklı’nın adıyla İzmir Neşeli Bahçe Anaokulu’nda çocuk kütüphanesi açıldı. İzmir’in ilk çocuk kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Oğuzhan Kavaklı Kütüphanesi’nde çocuklara erken yaşta okuma kültürünün kazandırılmasının yanı sıra anne ve babaların çocuk gelişimi konusunda farkındalığının artırılması hedefleniyor.

Abone Ol

Naz Akman

Gazeteci ve emekli öğretim üyesi Oğuzhan Kavaklı’nın girişimleriyle yedi yaş altı çocukların kullanabileceği İzmir’in ilk çocuk kütüphanesi, Bornova’da hizmete başladı. Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan ile basın mensupları ve ailelerin katılımıyla açılışı yapılan kütüphane, özel gereksinimli bireylerin de kullanımına uygun içerikler sunuyor. Kavaklı öncülüğünde gazeteci yazar İbrahim Irmak’ın destekleriyle yaklaşık 15 gün gibi kısa bir süre içinde hayata geçirilen kütüphane, anaokulu öğrencileri ve veliler dışında herkesin kullanımına açık olacak. Çocukların erken yaşta bilgilenmesi, kültürlenmesi, eğlenceli aktivitelerle ruhsal gelişimlerinin olumlu yönde desteklenmesi, onları yetiştiren ebeveynlerin de çocuk gelişimi konusunda kendilerini geliştirmelerine imkan tanıyan kütüphanede ayrıca boyama kitapları, oyuncaklar, oyun-etkinlik alanı da bulunuyor.

Kütüphanenin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Kavaklı, Ege Ajans aracılığı ile pek çok gazetecinin yetişmesine vesile olmuştur. Oğuzhan Kavaklı, gazetecilik mesleği adına adeta bir ayaklı kütüphane gibidir. Köklerini bilmeyen nesiller geleceklerini inşa edemezler. Hocamızı, geleceğin inşasında yeni nesiller için önem arz eden böyle bir kütüphanenin açılmasına adıyla vesile olduğu için kutluyorum. Kütüphanemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Kavaklı: Anne-baba eğitimli olursa çocuklar da eğitimli olur

Çocuklara erken yaşlarda okuma kültürü kazandırmak ve ailelerin de bilinçlenmesine katkı sunmak için kütüphaneyi hayata geçirdiğini ifade eden Kavaklı, süreci şöyle özetledi:

“İzmir’de bunun benzeri bir kütüphane yoktu. İki planlanmış proje vardı, bunlardan biri Aliağa’da diğeri ise Buca’da yapılacaktı ancak henüz hayata geçirilmedi. O nedenle ilkiz diyebilirim. Kütüphanemizde, çocuklarımıza ve anne-babalarına hitap eden kitaplarımız mevcut. Çünkü anne-baba eğitimli olursa çocuklar da eğitimli olur. Çocukların kitapları sevmesine vesile olmak bizler için çok büyük mutluluk olacak. Çocukları kitaplarla tanıştırmak istedik. 4 bin kitap arasında yedi yaşa kadar çocukların okuyacağı eğitici, öğretici, geliştirici ve eğlendirici kaynaklar aynı zamanda boyama kitapları, oyunlar bulunuyor. Bunun yanı sıra anne babaların eğitimini de önemsediğimiz için onlar için de kaynaklar koyduk. Anne babaların yararlanabileceği, çocuk psikolojisi, çocuk eğitimi, çocuk gelişimi, çocuk hastalıkları alanında bilimsel kitaplarımız var. Dileyen herkesin kullanımına açık olacak. Torunum otizmli, özel eğitim alıyor, bu tarz hastalıklarla ilgili kitaplara da yer verdik. Maalesef çocuklarımız çok acımasız, eksik, kusurlu veya farklı gördüklerini birini kolay eleştirebiliyor, dışlayabiliyor. Bu sorunun çözülmesi için elbette öncelikle ailelerin sonra çocukların bilinçlenmesi gerekiyor. Daha sonra ise eğitim sisteminin özel gereksinimli çocuklar ile diğer çocukları birleştirici nitelikte kurgulanması gerekiyor. Çünkü özel gereksinimli çocukların oranı yükseldi, özel okulda eğitim almaları oldukça maliyetli, devlette ise eğitim yetersiz kalıyor, bir şekilde bu çocuklar kaybolup gidiyor. 51 yıllık meslek yaşamımda görevimi layığıyla yerine getirmeye gayret ettim, aynı zamanda topluma fayda sağlayacak projelerde de bulundum. Bu kütüphane de onlardan biri.”