Çevre

İzmir'de yaşanacak olası depremde deniz kentin içine girecek

Birçok fay hattının geçtiği İzmir'de kentteki yıkımı artırabilecek bir diğer unsur ise zemin sıvılaşması. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, kentte olası bir depremde denizin kentin içlerine doğru ilerleyebileceğini söyledi.

Abone Ol

Birçok fay hattının geçtiği İzmir'de yaşanacak olası bir depremde yıkımı artırabilecek bir diğer sorun ise yanlış zemine inşa edilmiş bina stoğu bulunuyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, "Doğa bize sorunlu alanları gösteriyor. Bunlardan biri olan Bayraklı, Meles Deltası'nın üzerine kurulmuş. Meles, 'porsuk' demek. Porsuk da suyu seven bir hayvan. Dolayısıyla biz hiç yerleşilmemesi gereken bir yere kent inşa etmişiz. Aynı şey İzmir'in diğer yerlerinde de var. Alsancak sonradan dolgu ile oluşturmuş. Kent planlamasını bilmiyoruz. Yanlış kent planlamalarıyla afetlere davetiye çıkarıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Alsancak ve Konak risk altında

"Deprem öncesinde de İzmir'de hızlı şekilde kentsel dönüşüm yapılması lazım" sözlerini kullanan Önalan, "Bilhassa Alsancak'ta bulunan binaların birçoğu çok eski, temellerinde ciddi deformasyonlar ve korozyonlar var. Deniz suyu, kentin içine doğru girmiş durumda. Herhangi bir depremi beklemeden şu anda bile bu binaların birçoğunda deformasyonlar yaşanıyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm konusunda çok çabuk hareket etmek zorundayız" dedi.

"Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma ve denizin kentin içine doğru yürüdüğünü göreceğiz" diyen Önalan "Kentin içerisinde mahallelerin arasında kum fışkırmaları, su çıkışlarını göreceğiz. Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken şeylerdi ancak ne yazık ki yapılmadı" bilgisini paylaştı.