İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kadir Ulusoy, Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğuna dikkat çekti. "Türkiye'ye her geçen gün adım adım kuraklığa doğru gidiyor" diyen Ulusoy, "Bunun tedbirinizi şimdiden alınmazsa 3 ila 5 yıla kalmaz kuraklıkla tanışmış oluruz" ifadesini kullandı.
ANKA'dan Halil Yatar'ın haberine göre, su yönetiminde disiplin olması gerektiğinin altını çizen Ulusoy, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde sulamadan kaynaklı kuraklığın her geçen gün arttığına işaret etti.
Bu şekilde sürmesi halinde Türkiye'nin üç ila beş yıl içinde gerçek kuraklıkla tanışacağını da vurguladı.
Ulusoy, çiftçilerin mazottan çok sulamaya para harcadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Su yaşamın kaynağı. Sadece insan için önemli değil; bitkisel üretim için de hayvansal üretim için de en önemli kaynağımız su. Su bakımdan petrolden de altından da değerli. Suyu bulduğumuz her yerde en ekonomik şekilde kullanmanın da o yüzden formüllerini geliştirmeliyiz. Türkiye maalesef su fakiri bir ülke, gittikçe de fakirleşiyor. Bu noktada Meteoroloji’nin çalışmalarının yıllık ortalamalarını baz alarak bir çalışma yaptım. Özellikle İç Anadolu'da yüzde 40 azalma var geçmiş yıllara göre. Doğu Anadolu'da yüzde 27, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 49 yani neredeyse yarı yarıya yağışlar düşmüş. Bu da haritalarda görülebilir Meteoroloji’nin yağış haritasına baktığınız zaman Karadeniz Bölgemiz, Akdeniz Bölgemiz su alıyor ama Ege'den başlayarak Doğu ve Güneydoğu suyu az alıyor. Bu 1991 ile 2021 arasındaki veri. En son güncel verilere göre yine Karadeniz yağış alıyor ama Ege’den başlayarak İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz gittikçe kuraklaşıyor. Bu bizim bir çevre felaketine doğru götürüyor.
"İnsanlarımız taban suyunu tarım sulamada kullanıyor"
Özellikle İç Anadolu'nun şöyle bir sorunu var taban suları çektikçe bizim höyük dediğimiz obruk dediğimiz felaketler çoğalmaya başladı. Konya'nın Karapınar, Ereğli, Emirgazi ilçelerinde Karaman hattında obruklar çoğalıyor. İnsanlarımız o bölgede taban suyunu tarım sulamada kullanıyor. Bu da çok yüksek elektrik faturalarına denk gelmeye başladı. Mazottan daha çok çiftçimiz elektrik faturasına para vermeye başladı. Karapınar bölgesinden bir çiftçimizin faturası 224 bin 350 lira bir sulama maliyeti. Arazi geniş ama sonuç itibarıyla bunlar tek sulamada verilen faturalar olmaya başladı."