Politika

İYİ Partili Aydın: AKP iktidarı, fındık üreticisine üvey evlat muamelesi yaptı

İYİ Partili Yavuz Aydın, AKP iktidarının fındık üreticisine üvey evlat muamelesi yaptığını belirterek, “Üreticinin hak ve hukukunu koruyan, destek sağlayan, fiyat politikalarında önemli rol oynayan FİSKOBİRLİK’i saf dışı bırakarak üreticiyi yalnızlaştırmıştır" dedi.

Abone Ol

İYİ Parti'nin fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması için verdiği grup önerisi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda reddedildi. AKP iktidarının fındık üreticisine üvey evlat muamelesi yaptığını söyleyen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, “Üreticinin hak ve hukukunu koruyan, destek sağlayan, fiyat politikalarında önemli rol oynayan FİSKOBİRLİK’i saf dışı bırakarak üreticiyi yalnızlaştırmıştır" dedi.

İYİ Parti, TBMM Genel Kurulu’nda, fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması amacıyla grup önerisi verdi. Öneri, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önergenin gerekçesini aktaran İYİ Partili Aydın, şunları kaydetti:

"AKP iktidarı ne yazık ki fındık üreticisine üvey evlat muamelesi yapmıştır. Fındık üreticisi Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a hem küskün hem de kızgındır. AKP, 2002 yılında iktidara geldikten sonra FİSKOBİRLİK’i etkisiz hâle getirmiştir. Üreticinin hak ve hukukunu koruyan, destek sağlayan, fiyat politikalarında önemli rol oynayan FİSKOBİRLİK’i saf dışı bırakarak üreticiyi yalnızlaştırmıştır. Fındık üreticisini TMO’ya mahkûm ettiniz. Hayatında hiç fındık bahçesi görmemiş Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanları ne yazık ki fındık alımında görevlidir ve randıman bakmaktadır, fındığın nem oranına bakmaktadır. Hâliyle, fındık üreticisi çile çekmiştir, sağlıklı bir diyalog kurulamamıştır."

"Fındık üreticisini İtalyan Ferrero’ye teslim etmeyiniz, edemezsiniz"

Öte yandan, iktidarın fındığı gayrimilli şirket olan Ferrero’ya teslim ettiğini ekleyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Acaba, FİSKOBİRLİK’i etkisiz hâle getirmenin sebebi İtalyan şirket Ferrero’ya fındık piyasasını ve sektörü teslim etmek midir? 2023 yılında yapılan rekolte açıklamasında 720 bin ton rekolte açıklaması var ama pazara inen fındığın kilogram tutarı 360 bin kilogram yani yüzde 50,2 yanılma var. Böyle bir yanılma olabilir mi? Tarım Bakanı'nı buradan uyarıyorum: Amaç, İtalyan şirket Ferrero’ye düşük fiyatla fındık alımı sağlamak mı? İşte emeğin üzerinde Ferrero şirketinin tepindiğini hep birlikte gözlemliyoruz. Fındık üreticisini İtalyan Ferrero’ye teslim etmeyiniz, teslim edemezsiniz."