İttifaklarda liste mesaisinde son durum

Kıvanç EL Ankara'da bu aralar tüm partilerde yoğun bir mesai var… Partilerin genel merkezlerinin ışıkları da gece geç sa...

Abone Ol

Kıvanç EL

Ankara'da bu aralar tüm partilerde yoğun bir mesai var… Partilerin genel merkezlerinin ışıkları da gece geç saatlere kadar yanıyor… 14 Mayıs seçimleri için en kritik noktalardan biri olan milletvekili listeleri için ince hesaplar yapılıyor.

Kadın sayısı, genç sayısı, "abi" sayısı, popüler isimler, oy getirecek isimler tek tek değerlendiriliyor.

Listeler bu Pazar günü yani 9 Nisan'da YSK'ya sunulmak zorunda.

Tüm partilerin ve ittifakların hedefi ortak: Meclis'te çoğunluğu yakalamak…

İnce hesaplar yapılıyor

1 vekil için bile ince hesap yapılırken bu seçimde kritik bir noktada ittifakların "ortak liste" yapıp yapmayacağı konusu.

Peki 14 Mayıs seçimlerinde Ortak liste ile artıları eksileri neler?

2018 seçimlerinde milletvekilleri belirlenirken ittifak içerisindeki partilerin toplam oyuna bakılıyordu ancak bu sistem değiştirildi. Artık her partinin oyu oranında vekil çıkarabiliyor. Bu durumda o ilde birinci olmayan partilerin vekil çıkarması zorlaşıyor ancak listeler ortak yapıldığı takdirde vekil çıkarmak daha kolaylaşıyor. Örneğin bir ilde AK Parti ve MHP her iki parti de aday çıkarmak yerine tek partinin aday çıkarması durumunda kazanılacak milletvekili sayısı artabilecek.

Diğer yandan partiler kurumsal kimliklerini 81 ilde korumak istiyor…. Bu nedenle ortak liste yapılmasında zorluklar var.

İttifaklarda mesai yoğun

İttifaklarda neler konuşuluyor, hangi ince hesaplar yapılıyor biraz da ona odaklanalım..

AK Parti, MHP, BBP, YRP'den oluşan Cumhur İttifakı'nda şu an için "ortak liste" çalışmaları sürüyor. 9 Nisan günü "ortak liste" konusunda Cumhur İttifakı sürprizler yapabilir. Erdoğan'ın Bahçeli ile yapacağı görüşme sonrası ortak liste kararı alınması bekleniyor. BBP ve Yeniden Refah'ın da seçimlere girip girmeyeceğine dair net bir karar yok. Her ne kadar resmi açıklamalar "biz seçimlere gireceğiz" olsa da siyasette anlık gelişmeler ve hesaplar sürekli değişiyor. 9 Nisanda farklı tablolar görebiliriz.

Diğer bir ittifak cephesi olan Millet İttifakı'nda da kulisler hareketli. Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, liste mesaisine başladı. CHP'de Kılıçdaroğlu'na yakın bazı kurmaylar vekil adayı yapılmayacak. Bunun sebebi ise bu isimlerin seçim kazanılması halinde "bakan olacak" olmaları…

CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet, Gelecek ve Demokrat Parti'den oluşan Millet İttifakı'nda DP'nin seçimlere girmeyerek CHP listelerinden aday göstermesine artık kesin gözüyle bakılıyor. Bir son dakika sürprizi ile DEVA, Gelecek ve Saadet partileri de seçime girmekten vazgeçebilir. Bu partilerin CHP listelerinden milletvekili adaylığı da gündemde.  9 Nisan'a saatler kala hala çalışmalar sürse de net bir tablo ortada yok.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nda ise Türkiye İşçi Partisi'nin seçime kendi listesi ile girme kararı sonrası yaşanan kriz çözülemedi. TİP kendi logosu seçime girmesi durumunda oy dengesi kritik illerde yeterli orana ulaşamazsa o ilde hem TİP hem de HDP'nin (Yeşil Sol Parti) vekil çıkaramama ihtimali var.  Ancak HDP ve TİP arasında yaşanan söz düellosu artık "İttifakta kavga var" görüntüsü vermeye başladığı için 2 gündür partiler birbirine sıcak mesajlar vermeye, olumlu açıklamalar yapmaya başladı. Hem TİP hem de HDP'li yöneticiler "birlikte kazanacağız" vurgusu ile açıklamalar yaparak seçmene umut vermeyi sürdürüyor.

Listelerin sunulması için son gün olan 9 Nisan'a saatler kaldı.  Ortaya çıkan listeleri yine bu köşede değerlendireceğiz.