Haber Merkezi - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ekonomide öne çıkan konulara ve iş dünyasının beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Açıklamasında, daha evvel kredilere erişimle ilgili sıkıntı olduğunu hatırlatan Avdagiç, şimdi kredi maliyetlerinin yüksekliğinin konuşulduğunu belirtti. 

Öte yandan, enflasyona dikkat çeken Avdagiç, enflasyonda arzu edilen aşağı doğru bir eğilim ortaya çıkmadıkça, kredi faizlerinin geriye düşmesinin ekonomi realiteleri anlamında bir karşılığı olmadığını söyledi. 

Avdagiç, "Enflasyonu çok hızlı şekilde tek haneye indirmemiz lazım" diyerek, yüzde 9-9,5'un bile yüksek bir oran olduğunu vurguladı.  

"En büyük risk, dış faktörler"

Şimşek'ten kredi notu yorumu: Ekonomiye güven artıyor Şimşek'ten kredi notu yorumu: Ekonomiye güven artıyor

Enflasyonla mücadelede en büyük riskin 'dış faktörler' olduğuna dikkat çeken Avdagiç, Türkiye açısından bundan sonra enflasyon hedefinin sapmasına neden olabilecek en önemli risklerin dışsal riskler olabileceğini ekledi.

ABD seçimlerine de işaret eden Avdagiç, şunları söyledi: 

"Sürekli bu coğrafyada yaşanan farklı gelişmeler var. Rusya-Ukrayna Savaşı nereye evrilecek? İsrail'in bu saldırgan tutumu ne kadar daha devam edecek? Buna bağlı olarak Kızıldeniz'deki süreç nereye evrilecek? Yaklaşan ABD seçimleri önemli. Petrol fiyatları, doğal gaz fiyatları... Dolayısıyla şu an önümüzdeki dönem için enflasyonla ilgili risk dış faktörler. İçeride enflasyonla ilgili belirlenmiş politika kendi içinde tutarlı şekilde sürüyor. Bununla ilgili bazı revizyon taleplerimiz olmakla beraber, büyük resim olarak kendi içinde belirlenen bir çerçeve olarak yürüyor."

"Bakanlıklarla iletişim kanallarımız açık"

Bununla birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eski Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görev süresinde hem genel hem birebir toplantılarda birçok konuyu kendisine aktardığını belirten Avdagiç,  kamuoyuna aktarılmayan birçok konuda çok net ilerlemeler sağladıklarına işaret etti.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'la da aynı sürecin süreceğini bildiren Avdagiç, şöyle dedi: 

 "Tüm Bakanlıklarla iletişim kanallarımız açık, konularımızı aktarabiliyoruz. İş dünyasının önündeki süreçlerde iş gücüne ulaşım, yabancı misafirlerimizin istihdam politikasının gözden geçirilmesi gibi birçok konu gündemimizde. Radarımızda sadece enflasyon, TCMB, finansmana ulaşma yok. Çok farklı alanlarda çok sayıda konuyu yetkililere ulaştırıyoruz." 

Editör: Haber Merkezi