Atila Güvenç

İtalyan halk tuluat tiyatrosu Commedia Dell'arte'nin bilinen en önemli örneklerinden biri olan Carlo Goldoni'nin yazdığı İki Efendinin Uşağı oyunu tekrar tekrar seyredilse bile insanı her zaman farklı dünyalara götüren, İtalya'da gerçekçi duygulu komedyanın kurucusu olan Goldoni'nin "İki Efendinin Uşağı" görülmesi gereken bir oyun.

Goldoni, güldürücü bir alaylama içinde sevilen halk tiplerini kendi karşıtı olan olumsuz tipler ile vererek kişileri gerçek dışı abartılı görünüşlerinden sıyırmış ve olması gereken kişiliklerine döndürmüştür. Oyunu bu açıdan da seyretmek gerekir.

 İki Efendinin Uşağı

Tuluat geleneğinden beslenen İtalyan Halk Tiyatrosu Commedia Dell'Arte'nin seçkin örneklerinden biri olan ve uşak Truffaldino'nun kurnaz hazırcevaplığı ile ilerleyen Goldoni'nin oyununda aşk ve entrika var.

İki Efendinin Uşağı'nda; Pantolone, kızı Dottore'yi oğlu Silvio ile evlendirmeye karar vermiştir ve evinde bir tören düzenler. Gençler birbirlerine aşıktır ancak daha önce Pantolone'nin kızını evlendirme sözünü verdiği ve öldüğünü sandıkları Federico Rasponi Nin bu törene gelmesiyle işler karışır.    

Aslı Öngören'in yönettiği İki Efendinin Uşağı oyununda, Çağlar Ozan Aksu, Dolunay Pircioğlu, Eraslan Sağlam, Hamit Erentürk, Mert Tanık, Murat Bavli, Müslüm Tamer, Seda Çavdar, Volkan Öztürk, Yeliz Gerçek, Yılmaz Aydın rol alıyor.

İki Efendinin Uşağı (2)

Commedia Dell'arte

İtalyan halk tuluat tiyatrosu Commedia Dell'arte ilkin 16. yüzyıl İtalya'sında maskeli karakterleriyle öne çıkan bir tiyatro türüdür. Oyunda oynayan her tipin giysisi farklıdır. Önceleri yergili gülünç tek kişilik olarak, doğaçlamaların önde olduğu oyunlarda, her temsilde metnin ana hatları aynı kalmakla birlikte ayrıntılar değişir.

Şehir Tiyatroları kendi rekorunu kırdı Şehir Tiyatroları kendi rekorunu kırdı

Bugüne dek 700 kadar oyun metninin ulaştığı Commedia Dell'arte; büyük bölümü aşk olayları, entrikalar, kılık değiştirmeler ve kesişen amaçlar çevresinde dönüp gelişen komikliklere yer verir. 1600'lerde Venedik'ten İtalya'ya, oradan Fransa, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerine ulaşan İtalyan halk tiyatrosu, gittiği her yerde halk ve yönetici sınıflardan ilgi görmüş ve günümüze dek yaşamıştır.

Editör: Atila Güvenç