Ahmet Çağatay Bayraktar

AKP tarafından TBMM'ye sunulan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edilen sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerin yer aldığı yasa teklifinde, vergi ve primlerini düzenli ödeyenlere sağlanan prim teşviki imalat sanayi dışındaki sektörlerde 5 puandan 4 puana düşürülüyor. “Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerekçesiyle” alınan karar prim ve vergilerini düzenli ödeyen işveren için kişi başına aylık ortalama 400 liralık maliyet anlamına gelecek. İmalat sanayi sektöründe 5 puan prim teşvikinin 2026 yılı sonuna kadar devam etmesi öngörülürken süreyi uzatma yetkisi ise cumhurbaşkanında olacak.

Cep telefonu ve taşıt satışına taksit düzenlemesi Resmi Gazete'de Cep telefonu ve taşıt satışına taksit düzenlemesi Resmi Gazete'de

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulanan 5 puanlık indirimle kayıt dışı istihdamın azaltılması, sigortalı sayısının artırılması, prim tahsilat oranının yükseltilmesi ve diğer sosyal güvenlik yükümlülüklerine gönüllü uyumun artırılmasının amaçlanmıştı. Yapılan düzenleme hakkında komisyona açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Raci Kaya, devam eden 16’ya yakın istihdam teşviki olduğunu belirterek kararın tasarruftan çok imalat sektörüne yönelik destek amaçladığını söyledi: “Biz bunun bu yıl içerisinde bilimsel yöntemlerle, istatistik metotlarını kullanarak analizini yaptık. Bu indirim gerçekten toplam sektörel açıdan en faydalı indirim, özellikle imalat sanayisinde 5 olarak tutulmasındaki amaç en önemli istihdam yaratan, yani tekstil, otomotiv, demir-çelik gibi sektörlerin en fazla imalatta olması. Burada tasarruftan ziyade amaç bu teşvikin istihdamı artıran sektörlerde devam etmesi. Kalan kısmı da daha farklı alanlarda kullanılacaktır, yani bu teşviklerin etkinliğinin artırılması amaçlanmıştır.”

Bendevi PalandökenTESK Başkanı Bendevi Palandöken

"Prim desteği kesinlikle devam etmeli"

Tasarıyı 24 Saat'e değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, teşvik prim desteğinin düşürülmesinin esnaf ve sanatkârları şu anki ekonomik koşullarda daha da zorlayacağını söyledi. Anayasa'nın 173. maddesini işaret eden Palandöken, “Anayasa’da ‘Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır’ ifadesi bulunuyor. Esnaf ve sanatkârlarımızın ekonomik zorluklar yaşadığı bu dönemde korunması gerekirken büyüklerin yani imalat sektörünün korunması adil değil. Vergi ve primlerini düzenli ödeyen işverenlere sağlanan yüzde 5’lik prim desteği kesinlikle devam etmeli. Hatta bizim TESK olarak daha önce bu konuda SGK prim teşvikinin yüzde 10’a çıkarılması yönünde talebimiz vardı” sözlerini kullandı.

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar