İSTANBUL (AA) - Bağcılar Belediyesi ile Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) işbirliğinde, "Güney Asya ve Türkiye İlişkilerinde İnsani Dayanışma 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri" sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Volkan Çakmak, GASAM ile yaptıkları çalışmanın yerel yönetimler açısından önemini vurguladı.

GASAM Başkanı Cemal Demir de hazırlanan raporla ilgili bilgi vererek, raporun amacının Kahramanmaraş depremlerinin ardından Güney Asya ülkelerinden gelen yardımların bilinirliğini artırmak, insani yardım ve dayanışmayı canlı tutmak olduğunu söyledi.

Sempozyumda konuşan Dr. Gamze Türkmen, 6 Şubat'taki depremlerde Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka'dan gelen yardımlardan örnekler vererek, "Felaket sırasında Türkiye yalnız değildi." dedi.

Bursa'da doğalgaz sızıntısı nedeniyle yol trafiğe kapatıldı Bursa'da doğalgaz sızıntısı nedeniyle yol trafiğe kapatıldı

Dünyanın birçok ülkesinden destek alındığını belirten Türkmen, "Daha önceki felaketlerde birçok ülkenin yardımına koşan bir ülke olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha hatırladık. İnsani ve sosyolojik anlamda ne çok sevgi ve saygı gördüğümüzü fark etmiş olduk." diye konuştu.

Türkmen, Güney Asya ülkelerinin felaketler konusunda deneyimleri olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin Nepal'deki depremde yardım götüren ilk ülkelerden olduğunu, tüm dünyadan Nepal'e ulaşan yardımların 4'te 1'inin Türkiye'den gittiğini söyledi.

Dr. Hayati Ünlü de insani yardımların, ittifaklar, strateji ve diplomasi üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "İnsani dayanışma gibi olaylar ve tartışmalar sadece toplumları sosyal olarak bir araya getirip o ortak bağları güçlendirmiyor, aynı zamanda stratejik tartışmalara uygun zemin ortaya çıkartabiliyor." dedi.

Türkiye'nin Güney Asya ülkeleri ile zengin kültürel mirasa ve tarihe sahip olduğunu vurgulayan Ünlü, bu duruma söz konusu ülkelerin güçlü jeopolitik konumlarının eklenmesiyle işbirliklerine zemin hazırlandığını kaydetti.

Prof. Dr. İsmail Ermağan da insani yardımın önemine vurgu yaparak, bu konuda çeşitli ülkelerden örnekler verdi.

Konuşmaların ardından uzmanlar katılımcıların sorularını yanıtladı. Hazırlanan rapor katılımcılara hediye edildi.

Kaynak: aa