Genel

İstanbul'da "Bakü Fatihi Nuri Killigil Çalıştayı" düzenlendi

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluşunda büyük rol oynayan, Türk savunma sanayisinin öncülerinden Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Killigil'in hayatını konu alan çalıştay düzenlendi.

AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Dış İlişkiler Birimi tarafından Sütlüce'deki AK Parti İl Başkanlığı binasında düzenlenen "Bakü Fatihi Nuri Killigil Çalıştayı"na, araştırmacılar ile çok sayıda genç katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkan Vekili Ömer Faruk Ateş, verdiği mücadele ve girişimleriyle Türk savunma sanayisinin öncülerinden Nuri Killigil'in Türk dünyası için unutulmaz bir kahraman olduğunu söyledi.

Çalıştayın, tarihi ve coğrafi bağlar açısından önemli olduğunu belirten Ateş, Türk dünyası için önemli konuların burada ele alınacağını kaydetti.

- "Bu topraklar haysiyetlidir, iyi niyeti olanın ömrünü bereketlendirir"

AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Birimi Başkanı Mustafa Kanyılmaz da Türk dünyası ve Müslüman coğrafyaların birçok yerinde savaş ve istikrarsızlık olduğunu, bu nedenle üreterek hep birlikte çalışmaları gerektiğini dile getirdi.

Özellikle gençler olarak sorunlara duyarlı olup güçlü bir iradeyle çalışmaları gerektiğini vurgulayan Kanyılmaz, şöyle konuştu:

"Nerede olursak olalım ne iş yapıyorsak yapalım, elimizdeki şartlar ölçüsünde en iyisini yapmakla mükellefiz. Başaramayız diye bir şey bizim lügatımızda yer alamaz. Çok çetin imtihanlardan geçtik ama Allah bize zaferler de verdi, Azerbaycan azat oldu. El ele verdik, imkanlarımız ölçüsünde direnç gösterdik. Sadece cephede değil, teknik, bilinç ve akademik anlamda da bu işin savaşı verildi. Bugün bir Türk'ün, Selçuk Bayraktar'ın kazandırdığı insansız hava araçları için bütün dünyada gelenekleri değiştirdiği konuşuluyor. Daha da iyisini yapabileceğiz."

Çalıştaya Türk dünyasından katılanlara seslenen Kanyılmaz, "Siz bu ülkeyi sevin. Nerede olursanız olun koruyun ki bu ülke sizin yariniz olsun. Sizin dedelerinizin de kanıyla sulanmış bu kutlu vatana dünyanın neresinde olursanız sarılın ki idealleriniz ilelebet yaşasın. Bu topraklar haysiyetlidir, iyi niyeti olanın ömrünü bereketlendirir." ifadelerini kullandı.

Kanyılmaz, konuşmaların ardından, çalıştay hatırası ve dostluk nişanesi olarak katılımcılara Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında orduya yardım için satılan Cihadiye yüzüklerinin tıpkı yapımlarından hediye etti.

Programda, Killigil'in hayatı, savaş dönemindeki mücadelesi ve savaşın ardından yerli ve milli sanayi için yaptığı girişimleri konu alan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Çalıştayda, bölgesel politikalar, Türk dünyasının güncel durumu, sorunları ve çözüm önerilerini ele alan başlıklar konuşuldu.