Genel

İstanbul Üniversitesinde AA'nın fotoğraflarıyla depremi anma sergisi açıldı

- Anadolu Ajansının 6 Şubat fotoğraflarından hazırlanan "6 Şubat Depremi Anma Sergisi"nde depremin ilk günlerinden, tamamlanan afet konutlarına kadar kronolojik olarak sıralanan 50 kare izlenime sunuldu

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansının (AA) fotoğraflarıyla İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından düzenlenen "6 Şubat Depremi Anma Sergisi" ziyarete açıldı.

Üniversitenin Rektörlük Binası sergi alanında açılan sergide, AA foto muhabirleri tarafından depremin ilk anından itibaren kayıt altına alınan ulusal ve uluslararası ekiplerin yürüttüğü arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları, yardım faaliyetleri, kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarının koordine ettiği hizmetlere ilişkin 50 fotoğraf yer alıyor.

Açılışta konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, deprem felaketine işaret ederek, "Tam bir yıl önce vefat eden 50 bini aşkın vatandaşımızla 14 milyon kişinin etkilendiği bu olay dolayısıyla yer değiştiren, sıkıntılar yaşayan, mağdur olan bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun derken vefat edenlere de Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

Üniversitenin birikim ve kuşatıcılığının bu olaylarda da kendini gösterdiğini dile getiren Zülfikar, "Bir yıldır hepimiz bu olayı içimiz hakikaten kan ağlayarak izliyoruz, yaşananları görüyoruz ama hamdolsun geldiğimiz noktada milletimizin birliği, hükümetimizin, devletimizin olaylara ilk gününden itibaren sahip çıkması pek çok sorunun çözümlenmesini sağladı." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Zülfikar, yaşananlardan etkilenmemenin mümkün olmadığını vurgulayarak, bölgede yaşayan 3 bin 500'den fazla öğrencinin ailelerinden, akrabalarından kayıpları bulunduğunu ve bazılarının evini kaybettiğinin altını çizdi.

Üniversite bünyesinde kurulan kriz masasıyla öğrencilerinin hepsine ulaşıldığını vurgulayan Zülfikar, büyük bir çalışma başlatıldığını ve bölgeye nefes olabilme fırsatı veren pek çok yardımın ulaştırıldığını kaydetti.

Zülfikar, depremden etkilenen akademisyen, öğrenci ve çalışanlara üniversite tarafından verilen desteğe de değinerek, "Hekimlerimiz, psikologlarımız, hemşirelerimiz, aşçılarımız, şoförlerimiz, gönüllü personelimiz, gönderdiğimiz araçlar, kamyonetler, minibüsler bölgede AFAD'ın kontrolünde çalıştı. Hastanelerde başta Hatay olmak üzere Kahramanmaraş'ta da çalışmalarını uzunca bir süre sürdürdüler." ifadelerini kullandı.

AA'ya kıymetli fotoğrafları paylaştığı için teşekkür eden Zülfikar, bu sayede 6 Şubat'ta yaşanan depremin hatırasının daha canlı bir şekilde hissedilebildiğinin altını çizdi.

- "Depremin ardından İstanbul bir koordinasyon merkezine dönüştü"

AFAD Yetkilisi Seval Dedeoğlu da hem İÜ mezunu hem de İstanbul AFAD'ın bir çalışanı olarak ekip arkadaşlarıyla sergi açılışına katıldıklarını söyledi.

Yaşanan büyük felaketin birinci yıl dönümü olduğuna dikkati çeken Dedeoğlu, şunları aktardı:

"Depremin hemen ardından İstanbul bir koordinasyon merkezine dönüşmüştü. İstanbul'daki afet arama kurtarma grubunun yönetiminde İstanbul'da bulunan tüm arama kurtarma ekiplerinin hava yoluyla afet bölgesine intikali gerçekleştirildi. Ardından personelimiz 3 havalimanında da özellikle yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerinin yine afet bölgesine gönderilmesinin koordinasyonunda görev aldı. Depremin ardından günümüze kadar devam eden afet sonrası çalışmalarda halen görevlerimizi sürdürmekteyiz."

İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Düzenli ise depremin birinci günü yola çıkarak, akraba ve yakınlarının bulunduğu İskenderun'a ve oradan Hatay'a gittiklerini belirterek, "Hatay'a geçtiğimizde gerçekten tasavvuru çok güç bir tabloyla karşılaştık. Kendi ellerimle başta kuzenim, eşi, annesi olmak üzere vefat eden toplam 6 yakınımı ve sağ olan diğerlerini enkaz altından çıkarmış birisi olarak buradayım." dedi.

6 Şubat'ta yaşanan depremlerin asrın felaketi olarak görüldüğünü kaydeden Düzenli, "Bilimler arası ilişki... Bir boyutuyla fen, tıp, müspet ilimler, diğer boyutuyla sosyal bilimler ve sosyal alandaki ilimlerin birlikte okumasıyla bu felaket dediğimiz şeyi büyük bir aydınlanma vasıtası olarak görebiliriz." ifadelerini kullandı.

Açılışa rektör yardımcıları Prof. Dr. Levent Şahin, Prof. Dr. Gülsüm Ak, Prof. Dr. Cemil Kaya, rektör başdanışmanı Prof. Dr. Haluk Zülfikar, üniversitenin senato kurulu üyeleri, AA Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yusuf Özkır ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Konuşmaların ardından depremde vefat edenler için dua edildi ve kurdele kesilerek serginin açılışı yapıldı. Katılımcılar, depremin ilk günlerinde bölgede çekilen fotoğraflardan, geçen ay tamamlanan afet konutlarına kadar kronolojik olarak sıralanan fotoğrafları inceledi.