Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen uluslararası haber fotoğrafı yarışması İstanbul Photo Awards’un 10. yılına özel sergisi, New York Türkevi'nde açıldı. Sergi açılışına, Türkiye’nin New York Başkonsolosu Büyükelçi Muhittin Ahmet Yazal, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile çok sayıda diplomat, medya mensubu ve davetli katıldı.

AA Genel Müdürü Serdar Karagöz, açılış konuşmasında her fotoğrafın bir belge niteliği taşıdığını vurguladı. Karagöz, "İlk 'camera obscura'dan günümüz dijital fotoğrafçılığına kadar değişen teknolojiye rağmen, fotoğrafın belgesel gücü hep sabit kaldı. Fotoğraflar, zamanın ve belleğin tanıklarıdır," dedi. Karagöz ayrıca, Filistinli fotoğrafçı Mohammed Salem’in "Yeğeninin Ölü Bedenine Sarılan Filistinli Kadın" adlı çalışmasının bu yılın "Yılın Fotoğrafı" ödülüne layık görüldüğünü hatırlattı.

İstanbul Photo Awards'ta yer alan fotoğrafların, yalnızca insan acılarını belgelemekle kalmadığını, aynı zamanda toplumların kolektif hafızasını inşa ettiğini belirten Karagöz, Anadolu Ajansı olarak Gazze'deki soykırımı dünyaya duyurmak için kararlılıkla çalıştıklarını vurguladı. Karagöz, AA tarafından hazırlanan "The Evidence" ve "The Witness" kitaplarının bu mücadelenin en önemli belgeleri olduğunu ifade etti.

Gemlik Film Festivali başlıyor! Gemlik Film Festivali başlıyor!

AA'nın Gazze'deki soykırımın tüm detaylarını belgesel formatında kaydettiğini belirten Karagöz, "Bu belgesel, Londra, Katar ve Bosna-Hersek gibi birçok ülkede gösterilmeye devam ediyor. Amacımız, baskı ve şiddet altında olan sesleri duyurmak ve adaletsizliğe karşı bir uyanış sağlamak," dedi.

10 Yılda 18 Bin Fotoğrafçı Katıldı

İstanbul Photo Awards’un 10 yılda 18 bin fotoğrafçı ve 185 bin fotoğraf ile katılım rekoru kırdığını belirten Karagöz, bu yıl yarışmaya 20 binden fazla fotoğrafın başvurduğunu açıkladı. Yarışma, Brezilya’dan Japonya’ya dünyanın dört bir yanından büyük ilgi gördü.

Sergide, Filistin’den Kahramanmaraş depremine, Meksika suç örgütlerinden Afganistan mülteci kamplarına kadar pek çok önemli olayın belgelerini içeren fotoğraflar yer alıyor. Ayrıca, spor dünyasına damga vurmuş fotoğraflar da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

İstanbul Photo Awards sergisi, 7-12 Kasım tarihlerinde Manhattan’da bulunan Blue Gallery' de ziyaret edilebilecek. Yarışma, Turkcell, Sony, TİKA ve Türk Hava Yolları’nın sponsorluk desteğiyle düzenleniyor. Ödül alan fotoğraflarla ilgili detaylı bilgiye "istanbulphotoawards.com" adresinden ulaşılabilirsiniz.

Editör: Nida Çitler