İSTANBUL (AA) - Dünyanın önde gelen mücevher fuarları arasında yer alan İstanbul Jewelry Show (IJS), kapılarını 55. kez ziyaretçilerine açtı.

Informa Markets tarafından 1500'den fazla firma ve markanın katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuar, mücevher koleksiyonlarını, trend tasarımlarını ve sektöre ilham olacak yenilikleri bir araya getiriyor.

Fuarın açılış töreninde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türk mücevher sektörünün; kendisini sürekli yenileyen, her geçen gün daha katma değerli ürünler üreten ve dünyanın her köşesinden alıcılara ürün tedarik eden bir yapıya kavuştuğunu söyledi.

Ağar, "Fuarda, ülkemizin medeniyet ve kültür birikiminden de yararlanarak ortaya koyduğu kendine has tarzı, nitelikli işçiliği, esnek ve hızlı üretim kabiliyeti sayesinde dünyada artık bir marka haline gelmiş Türk mücevherlerinin sergilenmesini gururla izleyeceğiz." dedi.

- "Küresel mücevher ihracatından aldığımız pay yüzde 7 seviyelerine ulaştı"

Özgür Volkan Ağar, tek amaçlarının Türkiye'nin ekonomik ve ticari kazanımlarını korumak ve daha da geliştirmek olduğunu belirterek, bundan sonra da ülkenin kalkınması için tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

İhracattaki olumlu seyrin devam ettiğini, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin dış satımının yıllık bazda yüzde 3,6 artarak 63,7 milyar dolara yükseldiğini anlatan Ağar, bu alandaki ivmeyi artıracaklarını ve hedeflerin üzerine çıkacaklarını söyledi.

Ağar, Türk mücevher sektörünün halihazırda dünyanın en önemli aktörlerinden birisi konumuna yükseldiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel mücevher ihracatından aldığımız pay 2012-2022 yıllarında yüzde 2 seviyelerinden yüzde 7 seviyelerine ulaştı. Bu durum dünya ihracat sıralamasında ülkemizi 8'inci konuma taşıdı. Bu artışta tabii ki de en önemli pay ihracatçılarımızın. Küresel ticaretin sürekli değişen ve gelişen yapısına sizlerin daha kolay entegre olabilmesini sağlamak adına Bakanlık olarak verdiğimiz devlet desteklerimizi güçlendiriyor ve yeni destek mekanizmaları kurguluyoruz."

- "Son 3 yıldaki mücevher fuarlarının katılımcılarına desteğimiz 100 milyon lirayı aştı"

Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türkiye markasının bilinirliğini artırma noktasında stratejik bir öneme sahip olan fuar katılımcıların desteklenmesi konusuna değinerek, bu alanda ihracatçılara sağladıkları katkıları anlattı.

Mücevher fuarlarına sağladıkları alım heyeti, yer kirası ve stant kurulumu gibi desteklerden bahseden Ağar, şu bilgileri verdi:

"Geçtiğimiz 3 yılda düzenlenen mücevher fuarlarının katılımcılarına 100 milyon lirayı aşkın bir destek sağladık. Bugün burada bu güzide fuarımızın açılışıyla birlikte bir anlamda mücevher sektörümüzün yoğun çalışma ve gayretlerinin sonucu olan ihracat başarısını da hep birlikte kutlayacağız. Organizasyonun mücevher sektöründeki ticari ilişkilerimize çok önemli katkılar sağlayacağından ve önemli başarılar elde edileceğinden eminiz."

- "Mücevher ihracatı 2023'te 8 milyar dolara yaklaştı"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de, mücevher sektörünün en kıymetli ve katma değerli ihracat yapan sektörlerin başında geldiğini, kilogram başına düşen ihracat değerinin 600 dolar olduğunu söyledi.

Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hong Kong ve İsviçre'ye yönelik mücevher ihracatındaki birim değerin sektör ortalamasının oldukça üstünde olduğunu dile getiren Gültepe, "Bu ülkelerde de ortalama 4 bin 500 dolar. TİM olarak ortalama 1,5 dolar olan kilogram fiyatımızı 600 dolarlara çıkarma şansımız yok ama en azından diyoruz ki, '2 doların üzerine beraberce çıkarma imkanı olur'. Bunda da mücevhercilerin, sektörün çok büyük bir katkısı olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Yeni asgari ücrete siyasilerden tepki Yeni asgari ücrete siyasilerden tepki

Gültepe, mücevher ihracatının 2023'te önceki yıla göre yüzde 30'un üzerinde artışla 8 milyar dolara yaklaştığını kaydederek, "2024'teki hedefiniz 8 milyar dolar, 2028'deki hedef daha yüksek. Dolayısıyla sektörün sizden beklentileri bu kapsamda çok iyi. Fuarlar, alım heyetleri bunları da destekleyen uluslararası pazarları genişleten büyüten aktivasyonlar." diye konuştu.

- Altın ithalatındaki kota uygulamasının kaldırılması talebi

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın ise Türk mücevher sektörünün dünya ticaretinde yaşanan tüm zorluklara rağmen 2023'te ihracatını yüzde 30'dan fazla artırdığını söyledi.

Mücevher ihracatında yaklaşık 50 yıldır büyük emeklerle kazandıkları rekabet gücünü ve dış pazar paylarını kota uygulaması nedeniyle kaybetme riski ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Yakın, "Bu nedenle kısa zamanda Bakanlığımızdan ihracatçımıza sıkıntısız bir şekilde ham madde temin edilmesi ve altın kotasının kaldırılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Yakın, Türkiye'nin kısa zaman içerisinde 3 yeni mücevher üretim tesisine sahip olacağını ifade ederek, "Göreve geldiğimizde 939 olan ihracatçı sayısı bugün 1350'ye yükseldi. Amacımız bu artış trendini gerçek ve dürüst ihracatçıyla sürdürmek." şeklinde konuştu.

- 3 milyon liralık pırlanta yüzük dikkati çekiyor

Fuarın açılış töreninin ardından İhracatın Liderleri Ödül Töreni gerçekleştirildi. Törende en çok ihracat yapan mücevher şirketleri ödüllerine kavuştu.

Açılışa İstanbul Valisi Davut Gül'ün yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi de katıldı.

Altın kemer, 3 milyon lira değerindeki 12 karatlık zümrüt taşlı pırlanta yüzük ve pek çok ürünün sergilendiği fuar, 20 Nisan'da sona erecek.

Kaynak: aa