Dünya

İsrail'in saldırıları 13. gününe girdi: "Kara harekatından başka çare yok"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 13. gününde tüm şiddetiyle devam ediyor. Hamas ve İsrail'in karşılıklı saldırılarında 3 bin 500 Gazzeli, bin 405 İsrailli öldü. İsrail Savaş Kabinesi'nin ABD Başkanı Biden’a, ”Gazze Şeridi’ne kara harekatından kaçışın olmadığını” söylediği İsrail basınında yer aldı. Ayrıca Joe Biden’ın ziyaretinden sonra bugün İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail’in Tel Aviv kentine gelerek Netanyahu'ya ve İsrail'e destek açıklamasında bulundu.

Abone Ol

Haber: Erva Gün

Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli operasyonun ardından başlayan çatışmalar 13. gününe girdi. Geçtiğimiz günlerde İsrail, Gazze’de bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırı düzenledi. Saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Tüm dünyada yankı bulan saldırıya karşı dünyanın dört bir yanında protestolar düzenlendi. ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’e Çarşamba günü yapacağı ziyaret hastane saldırısının gölgesinde kaldı. 

Kara harekatından başka çare yok

İsrail Kanal 12 televizyonunda, Biden’ın katıldığı İsrail Savaş Kabinesi toplantısına ilişkin yeni ayrıntılar yayımlandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da bulunduğu toplantıda, Biden’a Gazze’ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığının iletildiği aktarıldı.

ABD'den destek

İsrail’in Gazze’deki Filistinli gruplara ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv’in Orta Doğu’daki konumunun zarar göreceği aktarılan Biden’ın ise Kabine’ye, “ABD’nin İsrail’e Gazze kara harekatı konusunda destek olacağı” sözünü verdiği vurgulandı.

Hazırlıklar tamam

KAN’ın haberinde, Gazze sınırı bölgesinde üç günden bu yana İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında herhangi bir çatışma yaşanmadığı belirtildi.

Kuvvetlerin hareketi ve konumlandırılması da dahil olmak üzere tüm gelişmelerin, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne girmek için hazırlıklarını tamamladığını gösterdiği ifade edilen haberde, Gazze’ye yapılacak kara harekâtının, savaşın “Yahudi yerleşim birimlerinin silahlı Filistinlilerden temizlenmesinden sonraki” ikinci aşaması olduğu aktarıldı.

İngiltere Başbakanı İsrail'de

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmek üzere İsrail’in Tel Aviv kentine geldi.

İngiliz basını Sunak’ın İsrail ziyaretine ilişkin, “İngiltere Başbakanı mevkidaşı Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşmelerde bulunacak ve Ortadoğu liderlerine ‘çok fazla hayat kaybedildiğini’ söyleyerek ‘daha fazla tehlikeli tırmanıştan kaçınmaları’ çağrısında bulunacak” ifadesinde bulundu.

İsrail: Rehaf Sınır Kapısı yakında açılacak

İsrail sözcüsü Mısır-Gazze sınırının yakında insani yardımların yakında başlayacağını söyledi.

Refah Sınır Kapısı'nda bekleyen yardımlar İsrail'in izin vermemesi nedeniyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamıyordu. Yardım dolu TIR'lar Gazze sınırında geçiş izni bekliyor. 

"Yardım tırları konusunda anlaşmaya varıldı"

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve Gazze'ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 TIR'ın geçişine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Biden, insani yardımlara Hamas'ın el koyması durumunda "bunların sona ereceğini" ifade etti.

Beyaz Saray'dan da, "Daha fazla TIR'ın geçişine izin verileceğini umuyoruz" açıklaması yapıldı.

Yeniden hastane yakını vuruldu

Filistin Kızılayı, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nde bulunan Kudüs Hastanesi'nin yakınını vurduğunu açıkladı.

Hastanede, Gazze'ye yönelik bombardıman yüzünden yerinden edilmiş 8 binden fazla Filistinli bulunduğu belirtildi.

Saldırı sonrası can kaybı veya yaralanma rapor edilmedi.  

100 Filistinli gözaltına alındı

İsrail güçleri, Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde aralarında eski milletvekilleri ile Hamas yetkililerinin de olduğu 100 Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail ordusunda ölen asker sayısı 306 oldu

İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 306’ya ulaştı. İsrail ordusundan konuya dair açıklama yapıldı. Açıklamada, 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda ölen askerlerin sayısının 306’ya yükseldiği belirtildi.

Batı Şeria'da gece boyu baskın düzenlendi

Filistin haber ajansı WAFA’da geçen haberlere göre, Batı Şeria’da Ramallah ve batısındaki Budrus ve Kıbya köyleri, Naleyn beldesi, Tulkerem kentinin doğusundaki Nur Şems Mülteci Kampı, Beyt Lahim kentinin güneyindeki Dehişe Mülteci Kampı, Batı Şeria’nın kuzeyinde Tubas kentinin doğu girişindeki semtler, Nablus, El-Halil ve Kalkıliye kentleri İsrail askerleri tarafından çeşitli baskınlara maruz kaldı.

Aksa Şehitleri Hastanesi'nde ilaç stoku tükendi

İsrail'in 13 gündür bombaladığı abluka altındaki Gazze'de yer alan Aksa Şehitleri Hastanesi'nde ilaç ve tıbbi malzeme stokunun tükendiği açıklandı. Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'ta yer alan Aksa Şehitleri Hastanesi Müdürü İyad el-Caberi, hastanedeki durumun "çok riskli" bir boyuta ulaştığını vurguladı. Aksa Şehitleri Hastanesi'nin Gazze'nin orta kesiminde binlerce hastaya hizmet sunduğuna dikkat çeken Caberi, "Binlerce yaralı ve hastanın hayatı tehlikede" dedi.

Gazze'de sağlık sistemi çöktü

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde dün Gazze'deki duruma ilişkin toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Silahlı çatışmanın tüm tarafları sivilleri ve sivil nesneleri korumalı ve onları herhangi bir saldırıdan korumak için sürekli özen göstermelidir. Bunu hemen hemen her çatışmada tartıştık, bu da farklı değil” ifadelerini kullandı.

Griffiths, “Gazze'de çökmüş durumda olan sağlık sisteminin geri kalanında ambulans, personel ve kapasite eksikliği nedeniyle birçok kişinin tahliyesine fırsat bulunamamıştır” dedi.

Fidan'ın 'garantörlük' teklifine Rusya'dan yanıt geldi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da temaslarının ardından gazetecilerin İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin sorularını cevapladı.

Rusya’nın ihtilafın çözümüne yönelik ilgili ülkelerle istişarelerin sürdürülmesini umduğunu belirten Lavrov, "Mısır inisiyatif alıyor. Evet, hepimiz Gazze Şeridi’nde gerilimin azaldığını görmek istiyoruz. Gelecek günlerde temaslar olacak ve bu süreçte buna güvenmenin ne kadar gerçekçi olduğu netleşecek" diye konuştu.

Gazze’de ve orada yaşayan milyonlarca insanı tehdit eden felaket göz önüne alınarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) tüm tarafları her türlü şiddet eylemini durdurmaya ve insani sorunlara çözüm bulmaya çağıran bir kararı ile gerçek bir mekanizmanın oluşturulabileceğine dikkati çeken Lavrov, ancak buna yönelik çağrının sonuç vermediğini ve BMGK’de bu yönde kararın kabul edilmediğini hatırlattı.

"Her türlü yapıcı teklifi müzakere etmeye hazırız"

Türkiye’nin, ortaya koyduğu İsrail-Filistin meselesinde kalıcı barış için garantör ülkeleri de içeren bir sistem fikrine ilişkin değerlendirmede bulunan Lavrov, "Her türlü yapıcı teklifi müzakere etmeye hazırız. Geçen gün duyduğum bu girişim açıkça gerilimi düşürme ve durumu normalleştirme arzusundan kaynaklanıyor. Tam olarak ne kastedildiğini elbette bu konuda temas halinde olduğumuz Türk dostlarımızdan duymak isteriz" ifadesini kullandı.

Lavrov, her türlü yaklaşımın tarafların çıkarları dengesine dayanmasını ve birinin çıkarlarını başkalarının çıkarları pahasına empoze etmemesini savunduklarını işaret ederek "Bana öyle geliyor ki Türkiye’nin inisiyatifi böyle bir dengeyi sağlama arzusundan kaynaklanıyor. Bunu değerlendirmek için işbirliği yapmaya hazır olacağız" dedi.