Dünya

İsrail’in Lübnan'a saldırılarında 500'ü aşkın kişi hayatını kaybetti

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a yönelik yoğun bombardımanında 50'si çocuk en az 569 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, on binlerce Lübnanlı, güney Lübnan'dan göç ediyor.

Abone Ol

 Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a yönelik yoğun bombardımanında 50'si çocuk en az 569 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken; on binlerce Lübnanlı, güney Lübnan'dan göç ediyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail ordusunun Lübnan'ın çeşitli bölgelerine düzenlediği şiddetli saldırılarda toplamda 569 kişi öldü, bin 835 kişi yaralandı. Buna karşılık Hizbullah da misilleme olarak İsrail hava üslerini füze yağmuruna tutarken, insansız hava araçlarıyla bir deniz tesisine saldırdı.

İsrail'in Beyrut'un güneyine düzenlediği ve 6 kişinin ölümüne neden olan saldırıda üst düzey bir komutanı öldürdüğünü açıklamasından saatler sonra Hizbullah, saldırıda üst düzey komutanlarından İbrahim Muhammed Kubeysi'nin öldürüldüğünü doğruladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 250 savaş uçağının 2 bin adet mühimmat atarak, Lübnan'a dört dalga halinde tarihinin en büyük hava saldırılarından birini gerçekleştirdiğini bildirdi.

Hizbullah, Tel Aviv yakınlarındaki Mossad merkezini hedef alan bir balistik füze fırlattığını açıklarken, istihbarat teşkilatının son haftalarda Lübnan'da düzenlenen saldırılarda liderlere suikast düzenlemekten ve çağrı cihazları ile telsizleri havaya uçurmaktan sorumlu olduğunu belirtti.

Lübnan’ın güneyinden kuzeyine göç dalgası 

Öte yandan, İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarından sonra Lübnan Çevre Bakanı Nasser Yassin'in yerinden edilen bu insanların barınması için 252 okul açıldığını duyurdu. Bunun üzerine bölgede yaşayan on binlerce Lübnanlı, kuzeye doğru göç etmeye başladı.

Lübnan medyasında yer alan haberlerde, Lübnan’ın başkenti Beyrut'a sürekli bir göç akını olduğu, Beyrut şehir merkezindeki otellerde yer kalmadığı bildiriliyor. Şu ana kadar 27 bin kişi bahsi geçen geçici barınaklardan faydalandı.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, İsrail saldırılarının yoğunlaştığı ülkenin güneyinde en az yarım milyon kişinin evlerini terk ettiğine ilişkin tahminlerini açıkladı.

İsrail medyası ordunun tatbikat yaptığını iddia etti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, sosyal medya paylaşımında, geçtiğimiz günlerde Gazze Şeridi'nden Lübnan'ın kuzey sınırına nakledilen İsrailli "zırhlı savaşçıları ve paraşütçüleri" ziyaret ettiği bilgisini verdi. Gallant paylaşımında, "Bölge sakinlerinin İsrail'in kuzeyine geri dönmesi hedefimize ulaşmak için her türlü eylemi yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı. İsrail medyasında yer alan habere göre İsrail birlikleri, Lübnan'a yönelik bir kara harekatı için tatbikat yaptı.