Haber Merkezi - Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli operasyonun ardından başlayan savaş 14. gününe girdi. Hamas elinde çok sayıda İsrailliyi rehine olarak tutarken Gazze'ye günlerdir hava saldırısı devam ediyor. İsrail’in bombardımanında kadın ve çocukların da olduğu binlerce sivil hayatını kaybetti.

Dün sınıra giden Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik kara saldırısının yakın olduğu mesajını verdi. Askerlerle olan videosunu paylaşan Netanyahu, “Hazırız” dedi.

Gazze'ye düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı bin 524'ü çocuk 4 bin 137'ye yükseldi

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda bin 524'ü çocuk, 4 bin 137 Filistinli öldürüldü. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının bin 524'ü çocuk, bini kadın olmak üzere 4 bin 137'ye yükseldiğini vurgulayan Kudra, saldırılarda yaralanan Filistinlilerin sayısının yaklaşık 13 bin olduğunu belirtti. Kudra, yıkılan ev ve tesislerin enkazı altında çoğu çocuk olmak üzere binden fazla kaybın bulunduğu kaydetti.

İsrail'in dün akşam Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ni doğrudan hedef alması sonucu 16 Filistinli Hristiyan'ın hayatını kaybettiğini duyuran Kudra, "Gazze Şeridi'ndeki saldırılar 7 hastanenin tamamen hizmet dışı kalmasına neden oldu" dedi.

İsrail'in saldırıları 13. gününe girdi: "Kara harekatından başka çare yok" İsrail'in saldırıları 13. gününe girdi: "Kara harekatından başka çare yok"

İsrail'e 1000 ton silah ve cephane getirilmiş

İsrail Savunma Bakanlığı, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının "Aksa Tufanı" saldırısını başlattığı 7 Ekim'den bu yana dışarıdan İsrail'e 1000 ton silah ve cephane getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, askeri ambulanslar ve tıbbi ekipman taşıyan bir kargo uçağının daha bu sabah İsrail'in güneyindeki Ramon Havalimanı'na indiği belirtildi.

Açıklamada, bunun 7 Ekim'den bu yana İsrail'e ekipman taşıyan 45'inci uçak olduğu ifade edildi.

Bakanlık, 7 Ekim'den beri söz konusu uçaklarla 1000 ton silah ve cephanenin İsrail'e getirildiğini kaydetti.

Bakanlığın açıklamasında, ABD'nin yaptığı askeri yardımın buna dahil olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Washington yönetimi, 7 Ekim'den bu yana 2 kargo uçağıyla İsrail'e mühimmat ve zırhlı araçlardan oluşan askeri yardım göndermişti.

Eski İsrail Başbakanı Bennett: Kara harekatı için acele etmeyin Eski İsrail Başbakanı Bennett: Kara harekatı için acele etmeyin

Ürdün'de binlerce kişi İsrail'i protesto etti

Ürdün'ün başkenti Amman'da binlerce kişi Filistin ile dayanışma için gösteri düzenledi. Ürdünlüler, cuma namazı sonrası Amman'daki Hüseyin Camisi önünde toplandı.

Filistin bayraklarıyla Hüseyin Camisi'nden Nahil Meydanı'na yürüyen binlerce kişi, Ürdün-Filistin sınırının açılmasını istedi.

Eylemciler, "Filistin, Filistin, halkın özgür ey Filistin", "Vur, vur, Tel Aviv'e vur" ve "Canımızla, kanımızla, kurtaracağız seni ey Aksa" şeklinde sloganlar attı.

İsrail'in Amman Büyükelçiliğinin kapatılmasını talep eden göstericiler, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da Filistinlilere uyguladığı şiddete karşılık verilmesini istedi.

Ürdün Kamu Güvenliği Müdürlüğünden dün yapılan açıklamada, İsrail sınırında Filistin'e destek gösterilerinin yapılmasına izin verilmeyeceği bildirilmişti.

Ürdün protesto

Namaza yaş sınırlaması getirildi

Lübnan'da telsiz patlamaları | Ölü sayısı yükseldi Lübnan'da telsiz patlamaları | Ölü sayısı yükseldi

İsrail, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazı için Mescid-i Aksa’ya gelmek isteyen Filistinlilere yaş kısıtlaması getirdi. Kudüs’teki İslami Vakıflar İdaresinden AA muhabirine yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri, 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif’e girişine izin vermiyor.

İsrail’in getirdiği yaş sınırlaması nedeniyle normalde ortalama 70 bin ila 100 bin kişinin cuma namazı kıldığı Mescid-i Aksa’da geçen hafta yalnızca 5 bin Filistinlinin cuma namazını eda edebildiği açıklanmıştı.

Kudüs'te cuma namazına yine engel olundu

İsrail polisi geçtiğimiz hafta cuma namazı sonrasında Mescid-i Aksa camiin etrafında toplanan kalabalığa plastik mermili ve gaz bombalı müdahale etmişti. Savaşın başlamasından sonraki iki cuma günü de Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girmeleri engellenmeye başladı.

80 Filistinli gözaltına alındı

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde 80 Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail ordusu Nur Şems Mülteci Kampı'ndan çekildi

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda öldürülen Filistinlilerin sayısının 13'e yükseldiği, ordu güçlerinin yaklaşık 30 saat sonra kamptan çekildiği bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Nur Şems Mülteci Kampı'nda bir katliam gerçekleştirdiği ifade edildi.

Açıklamada, İsrail'in kamp baskınında 5'i çocuk olmak üzere 13 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin dün sabah saatlerinde baskın ve saldırı başlattığı Tulkerim kentindeki Nur Şems Mülteci Kampı'ndan tümüyle çekildiğini aktardı.

İsrail mülteci kampı

İsrail güçleri dün saat 03.00'te askeri araç ve buldozerler eşliğinde Nur Şems Mülteci Kampı'na baskın düzenlemişti.

Filistin Sağlık Bakanlığından dün yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Nur Şems Mülteci Kampı'na kamikaze insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırılarda 9 Filistinlinin öldüğü bildirilmişti.

İsrail polisinden yapılan açıklamada ise Nur Şems Mülteci Kampı'nda Filistinlilerle girilen çatışmada 1 polisin öldüğü, 9'unun yaralandığı duyurulmuştu. Açıklamada, 10 şüphelinin ise gözaltına alındığı ifade edilmişti.

İsrail, Lübnan sınırındaki kasabayı tahliye edecek

İsrail Savunma Bakanlığı, İsrail’in Lübnan sınırındaki Kiryat Shmona kasabasında yaşayanları tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı. 

Gazze'de 6 eve hava saldırısı düzenlendi

Gazze’deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin yaşadığı 6 evi hedef aldığı belirtildi. Açıklamada, hava saldırılarında 9 kişinin öldüğü, 60 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Tunus, İsrail'de yapacağı festivali iptal etti

Tunus Kültür Bakanlığı, “acımasız siyonist saldırganlığına maruz kalan Filistin halkıyla dayanışma” amacıyla 34. Kartaca Film Festivali’nin iptal edildiğini duyurdu.

Bakanlığın Facebook sayfasından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kardeş Filistin halkımızla dayanışma içinde, acımasız siyonist saldırganlığın bir sonucu olarak Gazze Şeridi’nde ve işgal altındaki tüm Filistin topraklarında tanık olunan kritik insani durum dikkate alınarak, Kültür Bakanlığı, 34. Kartaca Film Günleri organizasyonunu iptal etme kararı aldı.”

Filistin Kilise İşleri Başkanı: İsrail, Gazze'de soykırım planı uyguluyor

Filistin Devlet Başkanlığına bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesinin Başkanı Remzi Huri, İsrail’in, Gazze Şeridi’ndekilere karşı “soykırım” planı uyguladığını söyledi.

Yaklaşık 200 insani yardım tırı Gazze'ye geçmek için Refah Sınır Kapısı'nda bekliyor

Gazze'ye insani yardım ulaştırılması için yeniden açılması konusunda anlaşılan Mısır'daki Refah Sınır Kapısı'ndaki tırların bekleyişi sürüyor. Gazze'ye girmesi planlanan 200'den fazla tır ve yaklaşık 3 bin ton yardımın Refah Sınır Kapısı'nda ya da yakınlarında hazır şekilde beklediği açıklandı. Sınır kapısının ne zaman açılacağı ise belirsizliğini koruyor.

Biden: Al-Ahli saldırısını İsrailliler yapmadı

ABD Başkanı Joe Biden, önceden duyurulan ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasını gerçekleştirdi. Biden yaptığı açıklamada İran, Hamas ve Rusya’yı eleştirdi.

Biden’ın açıklamalarının satır başları şöyle:

“Tarihin çok önemli bir anındayız ve bugün vereceğimiz kararlardan biri önümüzdeki 10 yılların geleceğini belirleyecek. İran hem Putin’in hem de Hamas’ın savaşlarının arkasında.

İsrail’de en az 32 ABD vatandaşı hayatını kaybetti. Ortadoğu’da daha iyi bir gelecek inşa etmeye çalışıyoruz

Gazze’deki Al-Ahli hastanesindeki patlama İsrailliler tarafından yapılmadı. İsrail’e de Ukrayna’ya da sırtımızı dönemeyiz. Hem Ukrayna’nın hem de İsrail’in savunulmasına yardımcı olmak için Kongre’den daha önce benzeri görülmemiş fon talep edeceğim.

Hamas teröristleri daha önce görülmemiş bir kötülüğü dünyaya saldı. İsrail’de insanların güçlü kararlı ve dayanıklı olduklarını gördüm fakat çok sinirli olduklarını da gördüm.

Hamas Filistinlileri temsil etmiyor, onları canlı kalkan olarak kullanıyor. Masum Filistinlilerin yaşadıklarını görmezden gelemeyiz.

İslamofobi hızla yayılıyor bunu yerle bir etmeliyiz.

İsrail hükümetini öfkeden kör olmaması konusunda uyardım. Gazze halkının acilen gıda, su ve ilaca ihtiyacı var.

Bu senenin başında Polonya’ya gittim ve trenle gizli bir şekilde Kiev’e gittim. Orada şunu hissettim. Amerika dünyaya bir ışık. Biz çok güçlüyüz.”

Editör: Erva Gün