Dünya

İsrail'de olağanüstü hal ilan edildi!

İsrail Savunma Bakanlığı İsrail'de 48 saat boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İsrail basını, Tel Aviv'e tüm geliş ve gidiş uçuşlarının güvenlik gerekçesiyle durdurulduğunu açıkladı.

Abone Ol

İsrail, Hizbullah'ın geniş çaplı bombardıman hazırlığında olduğunu açıklayarak, Lübnan'a önleyici saldırı başlattığını duyurdu.

İsrail ordusunun (IDF) resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları şu anda İsrail Devleti vatandaşlarına yönelik yakın bir tehdit oluşturan Hizbullah terör örgütüne ait hedefleri vuruyor” denildi.

Açıklamada, “Saldırıların ardından ve IDF İç Cephe Komutanlığı'nın durum değerlendirmesine uygun olarak, İsrail'in belirli bölgelerindeki halk için hayat kurtarıcı kılavuzlar yayınlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Ordu, Lübnan'ın güneyindeki sivillere "derhal" bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

IDF, Hizbullah'ın İsrail topraklarına roketler ve füzeler atmaya hazırlandığını ve ülkenin kuzeyinde sirenlerin çaldığını bildirdi.

Hizbullah'ın da İsrail saldırısına karşı roketler fırlatmaya başladığı, roketlerin İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından önlendiği aktarıldı.

Netanyahu güvenlik kabinesini topladı

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesini Türkiye saatiyle 07.00'de topladı. İsrail basını, Tel Aviv'e tüm geliş ve gidiş uçuşlarının güvenlik gerekçesiyle durdurulduğunu açıkladı. Daha sonra yapılan açıklamada, Ben Gurion Havalimanı'nda Türkiye saatiyle 07:00 itibarıyla operasyonların normale döneceği kaydedildi.

Güvenlik kabinesini toplayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Netanyahu, şöyle konuştu: 

“Ülkemizi savunmak, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine döndürmek ve basit bir kuralı uygulamaya devam etmek için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlıyız. Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz.”

11 askeri nokta vuruldu

Saldırılara ilişkin Hizbullah'tan ilk açıklama geldi.

Açıklamada, örgütün üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün geçen ay Beyrut'ta öldürülmesine karşılık İsrail'e çok sayıda insansız hava aracıyla saldırı başlatıldığı bildirildi.

Hizbullah, Şükür'ün öldürülmesine yönelik yanıtın biraz zaman alacağını belirttive şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'in geçtiğimiz ay Fuad Şükür suikastine karşılık yapılan saldırıların ilk aşaması tamamlandı. 320 den fazla Katyuşa roketiyle İsrail'e ait 11 askeri nokta vuruldu." 

Biden'den üst düzey yetkililere talimat

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Jake Sullivan, İsrail'in kendin savunma hakkını desteklemeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Başkan Joe Biden'ın, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi. Biden, üst düzey yetkililere, İsrailli mevkidaşlarıyla yakın iletişim kurmaları yönünde talimat verdi.

Bir diğer açıklama ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan geldi.

Pentagon'un açıklaması şöyle;

 "ABD Savunma Bakanı Austin, Amerika'nın, İsrail'in İran ve bölgedeki ortakları ile vekilleri tarafından yapılabilecek saldırılara karşı savunulması konusundaki kararlılığını teyit etti" 

İsrail'de olağanüstü hal: 48 saat boyunca geçerli olacak

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'a başlattıkları "önleyici saldırı" ve Hizbullah'ın da komutanlarından Fuat Şükrü'ün suikastına misilleme başlatmasının ardından İsrail'de 48 saat boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gallant'ın "iç cephedeki durum" nedeniyle olağanüstü hal ilan ettiği belirtilirken olağanüstü halin 48 saat boyunca geçerli olacağı da ifade edildi.

Açık alanlarda toplantılar yasaklandı

Hizbullah ile yaşanan son çatışmalar nedeniyle Tel Aviv'in yanı sıra İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde de bazı kısıtlamalara gidildi. Bu kapsamda açık alanlarda 30, kapalı alanlarda ise 300'den fazla kişiyi aşacak toplantılar yasaklandı. 

Lübnan sınırına yakın plajların da kullanılamayacağı ifade edildi.