Haber Merkeziİsrail ile Hamas arasında yapılan esir takası anlaşmasının detayları, resmi açıklamaların yanı sıra basına yansıyan haberlerle de netleşmeye başladı. 

İsrail ile Hamas, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda esir takası anlaşması yaptı. 

Tel Aviv yönetimi, esir takası anlaşmasını kabul ettiğini Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde dün akşam toplanan ve yaklaşık 6 saat süren kabine toplantısı sonrası yazılı açıklamayla bildirdi.

Esir anlaşmasının onaylandığı kabine toplantısında sert tartışmalar da yaşandı. İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve partinin iki bakanı, oylamada anlaşma için "hayır" oyu verdi.

Kabine toplantısının ardından Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Hamas ile esir takası anlaşmasını ve çatışmalara 4 günlük insani ara verilmesini kabul ettiği duyuruldu.

Yazılı açıklamada, "Kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 günlük sürede serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor" diye belirtildi. 

 Hamas 150 Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağını bildirdi

İsrail'in esir takası anlaşmasını kabul ettiğini duyurmasının ardından bir diğer açıklama da Hamas'tan geldi.

Hamas, İsrail ile varılan anlaşma kapsamında çatışmalara 4 günlük insani ara verileceğini ve bu sürede serbest bırakılacak 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli tutuklunun serbest kalacağını kaydetti. 

İnsani aranın yürürlükte olacağı 4 gün boyunca insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi'ne gireceği ifade edilen açıklamada, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi'nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı bilgisine yer verildi. 

Bununla birlikte, geçici ara boyunca Gazze Şeridi'nin güneyinde hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı vurgulanan açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacağı eklendi. 

Lübnan'da telsiz patlamaları | Ölü sayısı yükseldi Lübnan'da telsiz patlamaları | Ölü sayısı yükseldi

Editör: Esin Özdemir