İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, bu öneri hükümette oybirliğiyle kabul edildi.

Bakanlık açıklamasında, “İsrail devletinin resmi bir gazetesinin, devlete yaptırım uygulanması çağrısında bulunmasına ve savaş sırasında düşmanlarını destekleyip finanse etmesine izin vermeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca basın ve ifade özgürlüğüne vurgu yapılarak, “Hükümetin, İsrail devletine karşı kışkırtmaları finanse etmeme özgürlüğünü de savunuyoruz” denildi.

Netanyahu'nun eleştirilerine sert yanıt

Suriye'nin Tartus kentinde çıkan çatışmalarda 17 kişi öldü Suriye'nin Tartus kentinde çıkan çatışmalarda 17 kişi öldü

İsrail’in en eski ve uluslararası alanda saygı gören gazetelerinden biri olan Haaretz, Başbakan Benjamin Netanyahu'yu ve ülke tarihindeki en sağcı koalisyon hükümetini sert bir şekilde eleştirmesiyle biliniyor. Gazete, hükümetin ve ordunun karıştığı yolsuzluk ve suiistimalleri ortaya çıkaran haberlerle sık sık gündeme geliyor.

Haaretz, geçen yıl Hamas tarafından Gazze'de rehin alınan İsraillilerin serbest bırakılmasını sağlamak için yürütülen ateşkes kampanyasının da güçlü bir destekçisiydi. Bu nedenle uzun süredir hükümetin hedefi durumunda olan gazete, yeni boykot kararını “fırsatçı” olarak nitelendirdi.

Gazete geri adım atmayacağını duyurdu

Gazeteden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun “İsrail demokrasisini parçalamak” istediği öne sürülerek, boykot kararının hukuki bir inceleme yapılmadan kabul edildiği belirtildi. Açıklamada, “Dostları Putin, Erdoğan ve Orbán gibi Netanyahu da eleştirel ve bağımsız bir gazeteyi susturmaya çalışıyor. Haaretz geri adım atmayacak ve hükümetin mesajlarını onaylayan bir propaganda aracına dönüşmeyecektir” ifadelerine yer verildi.

Bu karar, İsrail’de basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılara dair endişeleri yeniden gündeme getirdi. Haaretz, hükümetin bu adımına rağmen bağımsız habercilik yapmaya devam edeceğini açıkladı.

Editör: Nihal Alp