Dünya

İsrail-Filistin Savaşı 25. gününe girdi: Bir yaşını tamamlamamış 133 bebek öldürüldü

İsrail-Filistin Savaşı 25. gününde artan şiddetiyle devam ediyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları sonucunda ölen 7 bin 28 kişinin 2 bin 913'ünü çocukların oluşturduğunu aktarırken 444 bebeğin yaşamını yitirdiğini belirtti. İzzeddin El-Kassam Tugayları bugün Gazze'nin kuzeyinde İsrail ordusuna saldırı düzenlediğini duyurarak 1 İsrail askerinin öldüğünü ve 3 askeri aracın imha edildiğini bildirdi.

Abone Ol

Haber Merkeziİsrail-Filistin savaşı 25. gününde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla devam ediyor.

İsrail ordusu, kara birliklerinin abluka altındaki Gazze Şeridi’nin iç kesimlerinde, Filistinli gruplarla “şiddetli çatışmalara” girdiğini bildirdi. 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 8 bin 525’e yükseldi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, askerlerinin son birkaç saat içerisinde Gazze’nin iç kesimlerinde şiddetli çatışmalara girdiği belirtildi. Açıklamada, İsrail’in kara ve hava birliklerinin Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait mevzi ve tanksavar füzesi birliklerinin vurulduğu ifade edildi. Söz konusu çatışmaların Gazze Şeridi’nin hangi bölgesinde yaşandığına ilişkin ise bilgi verilmedi.

Henüz bir yaşını tamamlamamış 133 bebek öldü

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 7-26 Ekim tarihleri arasında, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin isimleri, kimlik bilgileri ve yaşlarının yer aldığı 212 sayfalık bir rapor yayımladı.

Rapora göre, 7-26 Ekim tarihlerinde İsrail saldırılarında, ölen 7 bin 28 kişinin 2 bin 913'ünü çocuklar oluşturuyor.

İsrail saldırılarında, henüz bir yaşını tamamlamamış 133 bebek, 1 yaşındaki 153, 2 yaşındaki 158 bebek olmak üzere 444 bebek yaşamını yitirdi.

281 kişinin kimliği tespit edilemedi 

İsrail bombardımanlarında, 3 yaşındaki 171, ilköğretim çağındaki (4-13 yaş) 1527, lise çağındaki (14-17yaş) 523 çocuk hayatını kaybetti.

Saldırılardaki can kayıplarının 2 bin 262'sini kadınlar oluştururken, 60 yaş üzeri de 462 kişi öldürüldü.

Raporda, saldırılarda ölen 281 kişinin ise kimliğinin tespit edilemediği kaydedildi.

BM çalışanı 63 kişi öldü 

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da, 30 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarında 63 çalışanının öldüğünü duyurdu.

İzzeddin el-Kassam Tugayları: Gazze'nin güneyinde İsrail askeri araçlarını vurduk

Kassam Tugaylarının Telegram sayfasından yapılan açıklamada, "Savaşçılarımız düşman güçlerine karşı patlayıcılar ve otomatik silahlarla savaşıyor, Yasin 105 roketleriyle 4 askeri aracı hedef aldık" ifadeleri kullanıldı.

Gazze'nin güneyinden sızan İsrail güçleriyle çatışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, yine Yasin 105 roketleriyle Gazze'nin kuzeybatısında bir İsrail buldozeri ve tankının vurulduğu bildirildi.

İsrail-Filistin savaşı 24. gününde: İsrail saldırılarında toplam 8 bin 306 kişi öldü İsrail-Filistin savaşı 24. gününde: İsrail saldırılarında toplam 8 bin 306 kişi öldü

Batı Şeria'da çıkan olaylarda İsrail birçok Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün çeşitli bölgelerine baskınlar yapan İsrail güçleri, 7 Filistinliyi gözaltına aldı.

Kudüs'ün kuzeyindeki Anata ve Ram beldelerinde çıkan olaylarda, 2 Filistinli İsrail askerleri tarafından açılan ateşle yaralandı.

Cenin kentindeki Kabatya beldesine baskın düzenleyen İsrail askerleri, burada da bir Filistinli genci yaraladı.

Yahudi yerleşimciler de El-Halil kentinin güneyindeki Musafir Yata beldesinde Filistinlilerin mülklerine saldırdı, bir kişinin evini yaktı.

Nablus'a bağlı Burin, Zevata ve Beyt İba köylerine baskın gerçekleştiren İsrail askerleri, 4 kişiyi gözaltına aldı.

Nablus'un güneyindeki Kusra köyünde de Filistinlilere ait arazilere, bölgedeki yasa dışı Yahudi yerleşimciler tarafından kullanılan iş makineleriyle zarar verildi. Mahfiyye bölgesine baskın düzenleyen İsrail askerlerine el yapımı bir patlayıcı atıldı.

Gazze'ye atılan 18 bin ton bomba Hiroşima'ya atılanın bir buçuk katı

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, İsrail saldırılarının Gazze'de yol açtığı yıkıma ilişkin bilgi verdi.

İşgal güçlerinin Gazze'de 85 hükümet binasını yerle bir ettiğini ifade eden Maruf, şunları söyledi:

İsrail, Gazze'de 47 camiyi yıktı, 3 kiliseye büyük zarar verdi. Saldırılar sonucu 200 binden fazla bina zarar görürken, bunlardan 32 bin 500'ü tümüyle yıkılarak oturulamaz hale geldi, 203 okulda büyük hasar oluştu, 45 okul tamamen hizmet dışı kaldı. Yoğun saldırılar sebebiyle istatistikler henüz tamamlanmış değil.

Gazze'ye 18 bin ton bomba atıldı, bu Hiroşima'ya atılanın bir buçuk katı. İsrail ordusu, 908 aileye katliam uygulayarak binlerce kişinin ölümüne neden oldu. Saldırılarda 35 gazeteci, 124 sağlık çalışanı ve acil kurtarma ekiplerinden 18 sivil savunma elemanı hayatını kaybetti.

İsrail'in BMGK üyesinden 'Holokost yıldızlı' tepki

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Gilad Erdan, dün düzenlenen BMGK oturumunda kurul üyelerini Hamas militanlarının İsrail'e düzenlediği saldırılar karşısında sessiz kalmakla suçladı. 

Büyükelçi, ceketine taktığı sarı yıldıza işaret ederek şunları söyledi: 

"Bazılarınız son 80 yılda hiçbir şey öğrenmemiş. Bazılarınız BMGK'nin neden kurulduğunu unutmuş. Bunu size hatırlatacağım. Bugünden itibaren bana her baktığınızda kötülük karşısında sessiz kalmanın ne anlama geldiğini hatırlayacaksınız. Tıpkı büyükannem ve büyükbabamla milyonlarca Yahudi'nin büyükannesi ve büyükbabası gibi, bundan sonra ben ve ekibim de sarı yıldız takacağız."

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, ortasında Almanca "Yahudi" (Jude) yazan sarı yıldızlar, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimi tarafından Yahudilere zorunlu olarak taktırılmış, daha sonra da Yahudi Soykırımı'nın (Holokost) sembollerinden birine dönüşmüştü. 

Filistinlilere yönelik Yahudi yerleşimci şiddeti artıyor

İsrail merkezli insan hakları örgütü B'Tselem, Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana en az 7 Filistinlinin Yahudi yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından öldürülen Filistinli sayısıysa 100'ü geçti. Yaklaşık 500 Filistinliyse evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yerleşimciler, meşru müdafaa sınırları içinde hareket ettiklerini öne sürse de, saldırılarda zarar görenlerin büyük çoğunluğu siviller. 

Batı Şeria'da İsrail ordusu ve yerleşimciler tarafından düzenlenen saldırılar tansiyonu artırırken, Filistinliler evlerinin kamulaştırılması gibi olası sonuçlardan endişe ediyor.