Dünya

İsrail-Filistin Savaşı 17. gününde: Gazze'ye kara harekatı ertelendi

Filistin-İsrail Savaşı'nda 17. güne girildi. İsrail uçaklarının, Gazze’nin farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında en az 30 kişinin öldüğü, onlarca insanın da yaralandığı belirtildi. Ayrıca İsrail'in Gazze’deki rehineleri kurtarmak için operasyon yaptığı açıklandı. İsrail Ordusu tarafından yapılan son açıklamada ise kara harekatının ertelendiği duyuruldu.

Abone Ol

Haber Merkezi - Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısı sonrası bölgedeki gerilim arttı. İsrail ordusu Gazze’ye kara harekatı için tüm hazırlıklarını bitirmiş durumda ancak ABD harekatın ertelenmesini talep ediyor. Hafta içinde ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte İsrail’e ziyarete gidecek.  Gazze’de 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırılarında 4 bin 651 kişi hayatını kaybetti. 15 bine yakın kişi de yaralandı.

Yoğun hava saldırısı

İsrail uçakları, Gazze’deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya bölgesinde, sivillerin yaşadığı çok sayıda eve hava saldırısı düzenledi. Gazze’deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

Kara harekatı ertelendi

İsrail ordu radyosundan yayımlanan haberde, “ABD, İran’ın bölgedeki güçlerine yönelik saldırılarının artması endişesiyle kara manevrasına hazırlık olarak Orta Doğu’ya takviye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planladığını İsrail’e bildirdi” ifadesi kullanıldı. Haberde, tahminlere göre takviye ABD güçleri gönderilene kadar beklenmesi ve kara harekatının ertelenmesi konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

İsrailli yetkililerin, operasyonun ertelenmesinin tek nedeninin bu olmadığını belirttikleri aktarılırken, askeri güçlerin operasyonel hazırlığının arttırılması, Hamas’ın elindeki esirler meselesine çözüm bulunması ve ek serbest bırakma anlaşmalarının uygulanma olasılığı gibi başka nedenlerin de olduğuna işaret edildi.

Haberde, Orta Doğu’ya daha fazla ABD kuvveti gönderilmesinin elbette İsrail’in çıkarına olduğu, bu kuvvetlerin, savaşın ilerleyen aşamalarında artabilecek saldırılarla ortaklaşa hareket edilmesine yardımcı olacağı ifade edildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ise dün yaptığı açıklamada, “Gazze’ye yönelik kara harekatının aylarca sürebileceğini” belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün NBS televizyon kanalında katıldığı programda, ABD’nin, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların tırmanması halinde Orta Doğu’daki Amerikan güçlerini ve personellerini korumaya hazır olduklarını bildirmişti. Blinken, ABD’nin İsrail-Filistin çatışmasının, “İran’ın müdahalesiyle tırmanmasını beklediğini” belirterek, Biden yönetiminin, bölgedeki ABD personeli ya da silahlı kuvvetlerinin “herhangi bir düşmanca eylemin hedefi olması halinde karşılık vermeye hazır olduğunu” vurgulamıştı.

İHH'nın Gazze'deki aşevi de bombalandı

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Gazze’deki Mavi Marmara Şehitleri Aşevi, İsrail’in düzenlediği saldırı sonucu kullanılamaz hale geldi. İHH Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emre Kaya, aşevine düzenlenen saldırıda herhangi bir can kaybının olmadığını bildirdi.

İsrail'in Refah kentine saldırısında 18 kişi öldü

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği son saldırıda 18 kişinin öldüğünü duyurdu.

Ölü sayısı 5 bin 87'ye çıktı 

Gazze Sağlık Bakanlığı: 2 bin 55’i çocuk, 1119’u kadın 5 bin 87 kişi hayatını kaybetti. Son 24 saatte ise yaşamını yitirenlerin 182’si çocuk.

İsrail ordusundan rehine operasyonu 

İsrail ordusu, Gazze’de rehin tutulan teyitli kişi sayısının 222 olduğunu duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Silahlı kuvvetlerimiz silahlı Hamas üyelerini öldürmek ve rehineleri aramak için Gazze’de sınırlı baskınlar düzenledi.” denildi.

İsrail saldırılarında 27 Filistinli öldürüldü

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne bu sabah düzenlediği saldırılarda 27 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail ordusu, Batı Şeria'da çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne havadan ve karadan saldırıları sürdürürken, işgal altındaki Batı Şeria’daki birçok beldeye düzenlediği baskınlarda çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

Bir günde 400 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar sonucu 400’den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın kentteki tıp kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

WAFA’ya göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli sayısı 4 bin 700’e yükseldi.

ABD'den gözdağı: İsrail-Filistin savaşına girenlere karşılık veririz

Bölgeye iki savaş gemisi gönderdikten sonra hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyuran Pentagon, İsrail-Hamas savaşının genişletilmesi durumunda müdahil olacağını duyurdu. ABC News’e konuşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı ‘genişletmeye’ kalkışacak herhangi bir ‘örgüt veya ülkeye’ karşı askeri eylemde bulunmakta ‘tereddüt etmeyeceklerini’ söyledi.