Atila Güvenç

Türk tiyatrosunun unutulmaz isimlerinden; tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu Şileli İsmet Ay'ın adını taşıyan İsmet Ay Sahnesi, 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali sırasında "Bir Baba Hamlet" oyunuyla yeniden merhaba diyerek seyircilerle buluşturuldu.

35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivalinde, Şile'nin kültürel ve sanatsal geçmişinde derin izler bırakan İsmet Ay'ın anısına özel bir bölüm ayrıldı. İlk olarak Ay'ın, Şile Belediyesi tarafından sanatçının adına yakışır şekilde yeniden yapılan mezarı ziyaret edildi. Ardından, Türk tiyatrosunun duayeni, sinema ve tiyatro sanatçısı Şileli İsmet Ay'ın adını taşıyan, ancak yıllardır kullanılmayan İsmet Ay Sahnesi yeniden yaşama döndü.

Büyük Ismet Ay Soylesisi (2)

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı'nın çabalarıyla yeniden canlandırılan İsmet Ay Sahnesi, 2 Ağustos Cuma akşamı festival kapsamında anlamlı bir söyleşiye de ev sahipliği yaptı. Usta sanatçılar Haldun Dormen, Müjdat Gezen ve Mustafa Alabora, Banu Zeytinoğlu moderatörlüğününde ve Özgür Kabadayı'nın da katılımıyla gerçekleştirdikleri özel söyleşide, İsmet Ay'ın sanatı ve Şile'ye katkıları her yönü ile ele alındı.

Büyük Bir Baba Hamlet

Şevket Çoruh ve Günay Karacaoğlu'nun birlikte oynadığı "Bir Baba Hamlet" oyunuyla İsmet Ay Sahnesi,Söyleşinin ardından  hak ettiği biçimde yeniden tiyatroyla buluştu. Beldenin kültürüne, geleneklerine, sanatçılarına gösterdiği vefayla köklerine sahip çıkmaya devam eden Şile Belediyesi, aynı zamanda İsmet Ay'ın Şile'de bulunan mezarını da sanatçıya yakışır şekilde yeniden yaptı.

Büyük Ismet Ay'in Mezari (4)

Şile Belediyesi tarafından düzenlenen 11 Ağustos 2024 tarihine dek sürecek olan 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali; konserler, söyleşiler, atölyeler, tiyatro oyunu, defile gibi birçok etkinliklerle yerel ve uluslararası düzeyde katılımcıları ile devam ediyor. 1984 yılından bu yana, ara yıllarda doğal afet ve savaş gibi nedenlerle ertelenmiş olsa da 35 yıldır devam eden Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, Şile'nin değerlerini, kültürünü, kültürel mirasını korumayı ve tanıtmayı amaçlıyor. Yerel halkın hem ekonomik hem de sosyal yaşamını zenginleştirmesine katkı sağlayan festival aynı zamanda Şile'nin ticari ve turizm potansiyelini artırarak bölgeye canlılık kazandırıyor.    

35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali Güncesi 

3 Ağustos Cumartesi

21.00             Uluslararası Dans Grubu Gösterisi

22.00             Konser: Gazapizm / Festival Alanı

4 Ağustos Pazar

19.00             Cemil İpekçi ile Gelenekten Geleceğe Şile Bezi Söyleşisi – Moderatör: Mutlu Ulusoy / Festival Alanı

20.30             Ağva Collection Defile / Festival Alanı

22.00             Konser: Sıla / Festival Alanı

10 Ağustos Cumartesi

22.00             Konser: Atiye / Ağva

Adıyaman'da genç ressamlar Narin'i resmetti Adıyaman'da genç ressamlar Narin'i resmetti

11 Ağustos Pazar

22.00             Konser: Melek Mosso / Ağva

Editör: Atila Güvenç