Ekonomi

ISK-SODEX 2023 İstanbul'da kapılarını açtı

- Hannover Messe Sodeks Fuarcılık Genel Müdürü Annika Klar: - "İklimlendirme sektörünün liderleri her yıl cirolarının önemli bir bölümünü AR-GE faaliyetlerine aktarıyor. Bu doğrultuda fuarımızda, gelişen teknoloji ve talepler doğrultusunda sadece bugün için değil, gelecek için de geliştirilen çözümler öne çıkacak"

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - Uluslararası HVAC&R, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat, Su Arıtma, Yangın, Havuz ve Güneş Enerjisi Sistemleri Fuarı (ISK-SODEX 2023) ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Dünyanın dört bir yanından gelen katılımcı ve ziyaretçilere ev sahipliği yapan, iklimlendirme sektörünün en önemli fuarlarından biri olarak nitelendirilen ISK-SODE 2023, İstanbul Fuar Merkezi'nde başladı.

Fuarın açılışı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Başkanı Mehmet Hakkı Şanal'ın katılımıyla Hannover Messe Sodeks Fuarcılık Genel Müdürü Annika Klar, Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (ISKAV) Başkanı Sarven Çilingiroğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Hannover Messe Sodeks Fuarcılık Genel Müdürü Annika Klar, açılışta, fuar çerçevesinde sektör ile bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti:

"İklimlendirme sektörünü ISK-SODEX'te yeni yeri İstanbul Fuar Merkezi'nde ağırlamaktan oldukça mutluyuz. Bu yılki fuar, en yeni teknolojik ürünleri deneyimlemenin yanı sıra yeni iş birliklerine de zemin hazırlıyor. Ayrıca iklimlendirme sektörünün liderleri her yıl cirolarının önemli bir bölümünü AR-GE faaliyetlerine aktarıyor. Bu doğrultuda fuarımızda, gelişen teknoloji ve talepler doğrultusunda sadece bugün için değil, gelecek için de geliştirilen çözümler öne çıkacak. ISK-SODEX, iklimlendirme sektörüne inovasyon ve sürdürülebilirlik konusunda bir yol gösterici olarak hizmet ediyor. Sektör liderlerine, ilerlemeye ve çevresel sorumluluğa olan bağlılıklarını sergileyecekleri bir platform sağlayarak, başkalarına da aynı yolu izlemeleri konusunda ilham veriyor. İklim krizinin etkisiyle küresel iklimlendirme sektörü hızla büyüdü.

Son dört yılda yüzde 13,23'lük bir büyüme ile küresel iklimlendirme sektörü 570 milyar dolarlık bir değere ulaştı. Bu süre zarfında Türkiye iklimlendirme sektörü yüzde 43 büyüdü. Türkiye'de ve dünyada iklimlendirme sektörünün liderleri, tüketicilerin çevre dostu ve uygun maliyetli ürünlere olan talebi doğrultusunda yeni teknolojiler üretmeye ve geliştirmeye devam ederken, biz de ISK-SODEX'te tüm bu yeniliklere ev sahipliği yapıyoruz."

Sürdürülebilirlik odağında düzenledikleri fuar ile sektörün büyümesine katkı sağladıklarını dile getiren Klar, yeni pazarlara açılmak isteyen markalara da eşlik ettiklerini söyledi.

- "Enerjinin etkin kullanılmasında iklimlendirme sektörümüze büyük görevler düşüyor"

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal da "Türkiye iklimlendirme sektörü olarak gelişen AR-GE sistemlerimiz ve yabancı sermayenin ülkemize yaptığı yatırımlarla sektörde gayet güzel bir noktaya geldik. Dünyada yaşanan gelişmeler sonucunda Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşması'na yönelik ülkemizde de birçok değişikliğe imza atmaya başladık. 2030 yılı için karbon emisyonumuzu yüzde 41 düşürmeyi hedefliyoruz. Enerji verimliliği bizim ana gündemimizi oluşturuyor. Hem enerji verimliliği hem de ihracat noktasında gelecek hedeflerimizi belirledik. 2028 yılında 10,6 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

ISKAV Yönetim Kurulu Başkanı Sarven Çilingiroğlu da konuşmasında sektörü büyütmeye, Türkiye'ye katma değer katmaya ve dünyayı daha yaşanılabilir bir hale getirmeye bıkmadan devam edeceklerini söyledi.

Çilingiroğlu, "Enerjinin etkin kullanılmasında iklimlendirme sektörümüze büyük görevler düşüyor. Fosil kaynaklardan yenilebilir enerji kaynaklarına geçişi sağlamalıyız. Sera gazı etkisini düşürmek için gerekli protokollere ve Paris İklim Anlaşması gereklerine uymalıyız. Bu noktada üretimlerimizin yurt içi ve yurt dışı tanıtımları için ISK-SODEX Fuarı'nı daima bir fırsat olarak görmekteyiz." dedi.

- Küresel iklimlendirme sektörü liderleri tek çatı altında

Etkinlik çerçevesinde verilen bilgiye göre, ısıtma, soğutma, havalandırma, yalıtım, tesisat sektörlerinde binlerce ürün ve hizmeti bir araya getiren ISK-SODEX, bu yıl çevre dostu, enerji geri kazanımlı ve yüksek verimli sürdürülebilir ürünlerin sergilenmesinin önünü açıyor.

Sürdürülebilirliğe yüksek katkı sağlayan özellikleriyle öne çıkan çatı tipi klimalar, veri merkezleri için hassas kontrollü klimalar, kontrol panelleri ve sensörler, havalandırma sistemleri ve ısı pompaları ile hijyenik ısıtma ve soğutma sistemleri sergilenecek.

- ​​​​​​​ISK-SODEX, sektörün geleceğini şekillendirecek yarışmalar düzenliyor

ISK-SODEX, ISK-SODEX Arena'da sektörde çalışan ustalar tarafından gerçekleştirilen yarışmalarla sektörün bilgi paylaşımında bulunduğu bir platform olarak da öne çıkıyor.

"Ustalar Ligi Yarışması"nda 10 usta zamanlama, doğru montaj, projeye uygunluk ve estetik değerlendirme kriterleri çerçevesinde kombi ve radyatör montajı gerçekleştirecek. Üçüncü gün ise teknik meslek lisesi öğrencileri geleceğin ustaları olarak klima montaj yarışmasına katılacak.

Bu yıl ayrıca "100. Yılında Cumhuriyetimiz" temalı resim yarışmasının ödül töreni, çekilişler ve çok sayıda ödül de sahiplerini bulacak. "Yüzüncü Yılında Cumhuriyetimiz" yarışmasında dereceye giren resimler fuar alanında 11. salonda sergilenecek. Ayrıca düzenlenecek çekiliş ile hediye kazananlar, fuar sonrasında noter huzurunda belirlenecek.