İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2024 yılının ilk altı ayında meydana gelen ''iş cinayetleri'' raporunu yayımladı. Buna göre, yılın ilk altı ayında en az 878 işçi yaşamını yitirdi; her gün "en az beş işçi iş cinayetlerinde'' hayatını kaybetti.
Yayımlanan raporda, şunlar kaydedildi:
"2024 yılının ilk yarısında iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle; ocak ayında en az 161 işçi, şubat ayında en az 149 işçi, mart ayında en az 124 işçi, nisan ayında en az 165 işçi, mayıs ayında en az 142 işçi ve haziran ayında en az 137 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İş cinayetleri her yılın ikinci yarısında 'mevsimlik çalışmanın artmasıyla beraber' yükseliyor. Haziran ayında tarım işkolundaki ölümlerin tüm iş cinayetlerindeki oranı yüzde 30’a yaklaştı."
"İnşaat, tarım ve taşımacılık", iş cinayetlerinin en yoğun göründüğü sektörler
Öte yandan, "inşaat, tarım ve taşımacılık" iş cinayetlerinin en yoğun göründüğü üç sektör olarak kaydedildi. Raporda, bu sektörlerde güvencesiz çalışmanın hakim olduğu belirtilirken, "Uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın hakim olduğu bu işkollarında sendikal örgütlenme yok gibi ya da zayıf ve belli mesleklerde öbekleniyor" ifadeleri yer aldı.
33 çocuk işçi yaşamını yitirdi
Son olarak, yılın ilk altı ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı ise şu sözlerle aktarıldı:
"14 yaş ve altı 13 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 20 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 175 işçi, 30-49 yaş arası 361 işçi, 50-64 yaş arası 215 işçi, 65 yaş ve üstü 52 işçi, Yaşını bilmediğimiz 42 işçi hayatını kaybetti. Bu dönemde 33 çocuk işçi hayatını kaybetti. Özellikle sanayide meydana gelen çocuk işçi ölümleri dikkat çekiyor. Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlasının meydana geldiği sektörün tarım olduğunu düşününce bu yıl çocuk işçi ölümlerinde büyük bir artışın meydana geldiğini söylemeliyiz."