İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, yabancı ve sığınmacı politikasının rasyonalize edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de yaşayan her 10 vatandaşımıza karşılık neredeyse 1 yabancı şahıs var. Böyle bir nüfus artışını ve bunun gerektirdiği sosyal, ekonomik maliyetleri karşılamak hiçbir ülkenin altından kalkabileceği bir yük değil" dedi. 

İPA Başkanı Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'ye yönelik düzensiz göç konusunda ciddi bir çalışma yapılmaması nedeniyle yabancı sayısının tam olarak belirlenemediğini belirtti. 

"Türkiye'de yaşayan yabancı sayısı, Hırvatistan nüfusundan fazla"

Resmi rakamlara göre geçici koruma statüsü kapsamında üç milyon 113 bin 25, ikamet izinli bir milyon 121 bin 545 ve uluslararası koruma statüsünde 19 bin 17 olmak üzere, toplamda dört milyon 253 bin 587 yabancı kişinin Türkiye'de hayatını sürdürdüğünü kaydeden Gökce, yalnızca yasal yollardan Türkiye'de yaşayan yabancı sayısının Hırvatistan nüfusundan fazla olduğuna değindi.

"Şeffaf olunmalı"

İPA'nın konuya ilişkin hazırladığı grafiği paylaşan Gökce, tabloyu şu sözlerle değerlendirdi:

"İstisnai yolla veya konut satışı  / yatırım yoluyla vatandaşlık verilenler şeffaf bir şekilde açıklanıp, düzensiz göç konusunda ciddi bir çalışma yapılmadıkça tam rakamı belirlemek mümkün değil.

Türkiye'de yaşayan her 10 vatandaşımıza karşılık neredeyse 1 yabancı şahıs var. Böyle bir nüfus artışını ve bunun gerektirdiği sosyal, ekonomik maliyetleri karşılamak hiçbir ülkenin altından kalkabileceği bir yük değil.

Yabancı ve sığınmacı politikamızın rasyonalize edilmesi gerekiyor."

Editör: Esin Özdemir