Merkez Bankası (MB) Başkanı Hafize Gaye Erkan fahiş konut kiralarından yakınmış.
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’a açıklamalarda bulunan “paranın patronu”, İstanbul’un ABD’nin New York kentinin en varsıl mahallesi Manhattan’dan daha pahalı olduğunu belirterek, ev bulamadıklarından annesinin yanına yerleştiklerini bildirmiş. Aldığı maaşı bilmesek insanın acıyası geliyor MB Başkanı’na. İstanbul’u Manhattan’dan pahalı hale getirenler kim? Önce bunu sorgulasın sayın başkan.
Brüt maaşı 161 bin TL, ek ödemelerle aylık geliri net 300 bin TL’ye ulaşan MB Başkanı’nın fahiş konut kiralarından yakınması doğrusu son derece düşündürücü. Ülkenin en üst düzey bürokratı olan, harcamaları, yol giderleri ve Ankara’daki konutunun kirası banka tarafından karşılanan başkanın yakınması aslında ülkenin içinde bulunduğu derin ekonomik krizin itirafı.
Ayda 11 bin 400 lira alan asgari ücretli, 7.500 lira gibi son derece komik aylıkla mucize yaratan emekli, hayat pahalılığı altında inim inim inleyen esnaf, çiftçi, dul ve yetimin ne denli zor koşullarda yaşamaya çalıştığının net ifadesi Hafize Gaye Erkan’ın sözleri.
Ülke gerçeğine göre hayli fazla maaş alan başkan da kiralardan yakınıyorsa, nüfusun dörtte üçünü oluşturan sabit gelirli gariban yurttaş ne yapsın can yakıcı hayat pahalılığı karşısında? Nasıl geçinebilsin işçi, emekçi ve emekli?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “ büyük kentlerde konut kiralarının düşmeye başladığını” duyurmuştu. MB Başkanı tam tersini söylüyor. Hangisine inanacağız?
Doğrusu şaşırdık. Lütfen aklımızla dalga geçmeyin. Tuzu kurular, ayda üç dört yerden maaş alanlar ve uygulanan ekonomi politikalardan ötürü varlığını katlayan bir avuç azınlık dışında bu ülkede milyonlarca insan maddi sorunlarla boğuşuyor. Milli gelirin yüzde 60’a yakınını sermaye kesimi alırken, emeğin milli gelirden edindiği pay sürekli gerileyerek yüzde 26’lara dek düştü. Oysa üreten, ekonomiye katkı sunan kitle emekçiler. İnsanca yaşanabilir ücreti fazlasıyla hak ediyorlar.
Kiradan kurtulmak isteyen gariban dar gelirli için konut satın alabilmek hayal oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiği Temmuz 2018 ‘den bu yana konut fiyatlarında toplam yüzde 897 artış oldu. Ücretli kitle ve emeklinin yıllarca düşünü kurduğu ev satın alabilmesi olanaksız. Banka kredilerinin yanına yaklaşılmıyor yüksek faizlerden ötürü.
Konut hakkı temel insan hakkıdır. Devlet bu hakkı yerine getirebilmek ve korumakla yükümlüdür. Hafize Gaye Erkan’a düşen görev fahiş konut kiralarından yakınmak değil, insani temel konut hakkını hayata geçirebilmek için alım gücünün yükseltilmesini sağlamaktır.
Hafize Gaye Erkan’ın market ve sokak fiyatlarını apartman görevlisi “Sadık Ağabey”ine sorması da ilginç. Kendisi her ne denli indiğini açıklasa da çarşı pazar fiyatları ile baş edilemiyor. Çok yakından ve titiz şekilde inceler, dar gelirlinin alış veriş yaptığı pazarlara giderse net olarak görür.
Zor hayat koşullarında hala asgari ücrete, emekliye yılbaşında yapılacak kısıtlı zam tartışılıyor. Yazık ve düşündürücü.