Haber Merkezi - 6 Şubat depreminden sonra İstanbul'da 35 bin binada hızlı tara testinin yapıldığını söyleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 bin binanın yüksek riskli kategoride olduğunu söyledi. 1.3 milyon konutun risk altında olduğunu dile getiren İmamoğlu, 200 bin yapının 7 ve üzeri depremlerde ağır hasar göreceğini veya kullanılmaz hale geleceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Haliç Kongre Merkezi'nde 'Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul' projesini tanıtan İmamoğlu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İstanbul'da riskli alan ilan ettiği alanları gösterdi.
İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Bakanlığın riskli ilan ettiği 69 alandan sadece 2'si gerçek riskli alanlarla çakışıyor. Bu çok vahim bir durum. Adı Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı olan bakanlık olaya ne yazık ki başka bakıyordu. Yani bir tarafta büyük hasar ve can kaybına yol açacak alanlar varken onlar rantın yüksek olduğu kentin daha kuzey bölgelerinde daha az riskli ama kat sayısı düşük olduğu için daha avantajlı alanlara yönelmişlerdi.
"Başvuru patlaması yaşadık"
Bu tabloyu görünce sahadaki projemizi Hızlı Tarama Projemizi başlattık. Vatandaşlarımız binamız yıkılır korkusuyla binalardan karot aldırmak istemiyorlardı. Bundan çekiniyorlardı. Bu kötü ortamla karşılaşmayı tercih etmiyorlardı. Bir bina ile ilgili test ve o binayla ilgili tespit isteyen bir birey varsa ne yazık ki onu komşuları kötü insan ilan ediyorlardı. Bu durum maalesef 6 Şubat depremine kadar böyle devam etti. Felaketten sonra büyük bir başvuru patlaması yaşadık.
"Tüm İstanbul için hızlı tarama testi yapacağız"
Toplamda 35 bin binada yaptığımız hızlı tarama tespitlerimiz sonrası 15 bin binamızda 'D' ve 'E' sınıfı riski yüksek kategoride yer alan binalar olduğunu tespit ettik. Yeni dönemde hızlı tarama tespitine ilçe belediyelerimizi de etkili bir şekilde katarak tüm İstanbul için bu süreci tamamlayacağız. İstanbul'un röntgenini çekmek zorundayız" diye konuştu.
"1,3 milyon konut risk altında"
1.3 milyon konutun risk altında olduğunu söylen İmamoğlu, "Deprem konusunda en hayati mesele niteliksiz konut sorununun dönüşümüdür. İstanbul'da 1.3 milyon konuta denk gelen yaklaşık 200 bin yapının 7 ve üzeri şiddetindeki depremlerde ağır hasar göreceğini veya kullanılmaz hale geleceğini hesaplıyoruz. Bu, ne yazık ki kötü bir manzara." ifadelerini kullandı.