Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, “Sahipsiz Hayvanlar Yol Haritası”na ilişkin basın toplantısı düzenledi.
ANKA Haber Ajansı'ndan Oktay Yıldırım'ın haberine göre, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya CHP Parti Meclisi üyeleri Mahir Yüksel, Cem Aydın ve Berker Esen, ilçe belediye başkanları, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, İBB bürokratları, sanatçılar ve çok sayıda hayvansever katıldı.
“Ne belediyeler ne de Türkiye Belediyeler Birliği bu kapsamda masaya davet edilmedi”
İmamoğlu, yaklaşık 45 dakika süren sunumunda, kamuoyu ile şu bilgileri paylaştı:
“Bu özel günde, sizlerle son dönemin en çok tartışma yaratan sokak hayvanları ile ilgili yasal düzenlemeleri ve bizim bu konudaki aksiyon planımızı konuşmak üzere toplandık. Gerçekte 20 yıllık mevzuatın uygulanmasından sorumlu ve yetkili kurumların denetim ve takip görevlerini yerine getirmemiş olmaları nedeniyle, ileri boyutlara ulaşan bir sorundan söz ediyoruz. Evet, sokaklarda yaşayan hayvan sayısının artması, popülasyonun kontrol altına alınamaması gibi sorunlarımız var. Sorunun tek muhatabı haline getirilen belediyelerle hiçbir görüş alışverişi yapılmaksızın yapılan yeni düzenleme, belediyeleri idari ve adli yaptırımlarla karşı karşıya bırakır durumda. Ne ilçe belediyeleri, ne belde belediyeleri, ne büyükşehir belediyeleri ne de Türkiye Belediyeler Birliği, bu kapsamda masaya davet edilmemiş ve ortak görüş oluşturma konusunda hiçbir çalışma yapılmamış olması, gerçekten insanı derinden üzüyor. Sorumluluğu verdiğiniz kurumsal yapılarla bunu tartışmamanın hiçbir şekilde tarif edilebilir bir tarafı yoktur."
“Bu anlayış hukuken, ahlaken ve vicdanen kabul edilemez”
Bu anlayış hukuken, ahlaken ve vicdanen de kabul edilemeyeceğinin altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi;
"Bununla birlikte kökünden yanlış bulsak da yayınlanmış kanunu görmezden gelemeyiz. Ancak en sonda söyleyeceğimi baştan söylemek istiyorum: İBB Başkanı olarak, bu süreçle ilgili stratejik yaklaşımımızı 5 başlıkta özetlemek ve vatandaşlarıma söz vermek istiyorum: Bu süreçte, tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına asla izin vermeyeceğiz. İBB olarak elimizden gelen tüm imkanları seferber ederek, kısırlaştırma, aşılama ve barınma imkanlarını geliştireceğiz ve 16 milyonun huzurunu sağlayacağız. İlçe belediyelerini sürece daha fazla dahil ederek, sokak hayvanlarının tedavi, koruma ve barınma alanlarını geliştireceğiz. Toplumsal dayanışma ve yardımlaşma kampanyalarıyla sokak hayvanları için sürdürülebilir şekilde sahiplendirme ve yaşatma imkanlarını genişleteceğiz. Sonuçta da yaklaşan, inşallah daha güçlü bir iktidar döneminde, daha demokratik bir iktidar döneminde, ülkemizi ileriye taşıyacak, her hususu halkıyla beraber paylaşacak bir iktidar döneminde, uzmanlarla, meslek örgütleriyle, sivil toplum örgütleriyle ve vatandaşlarımızla çalışarak, bu yasanın hukuken, ahlaken, vicdanen uygulanabilir, bilimsel ve doğru versiyonunu hep birlikte hazırlayıp milletimizin hizmetine sunacağız."
“Yapılacakları 6 maddede anlattı”
"Sokakta Yaşayan Can Dostlarımız İçin Destek ve Popülasyon Yönetim Projesi’yle, bu büyük ahlaki ve vicdani sorunun sürdürülebilir çözümüne odaklanıyoruz" diyen İmamoğlu, şöyle devam etti;
"Proje kapsamında, alanda şimdiye kadar yaptıklarımızı, şu 6 temel amaçla daha da yukarıya taşıyacağız: Sahipsiz hayvanların sağlık hizmetlerine erişimini artırıp, yaşam koşullarını iyileştirerek, dostlarımızın refahını yükseltmek. Kısırlaştırma ve aşılamalar yoluyla, sokakta yaşayan hayvanların sayısını sürdürülebilir bir şekilde denetim altına almak ve mutlak popülasyon kontrolünü sağlamak. Paydaşlarla iş birliği halinde, bakımevi, tedavi ünitesi, hayvan hastanesi, araç-gereç-ekipman insan kaynağı kapasitesinin arttırılması yoluyla etkin bir performans ortaya koymak. Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik olumsuz tutumları değiştirmek, projeye destek vermeleri için vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve sahiplenmeyi teşvik etmek. Veteriner hekim odaları, veteriner fakülteleri, veteriner klinik ve hastaneleri, yerel yönetimler, barolar, STK’lar, gönüllüler gibi paydaşlar arası etkin bir iş birliği sağlamak. Kurumsal yapımızı geliştirmek, hayvan ve insan sağlığını daha güçlü korumak amacıyla Veteriner Hizmetleri ve Veteriner Halk Sağlığı Dairesi’nin kurulabilmesi için mevzuat değişikliği yapılmasını sağlamak ve Veteriner İşleri Müdürlüğü olmayan ilçelerde kurulması için destek olmak."
“4 bin 868 olan kapasitemizi, 2 yıl içinde 20 bine çıkarmayı hedefliyoruz”
Proje amaçlarına ulaşmak için, öncelikle tesis, ekipman ve insan kaynağı kapasitesini geliştireceklerini dile getiren İmamoğlu şunları kaydetti;
"Hedefimiz, şu alanlarda atılımlar yapmak olacak: Mevcut tedavi üniteleri, bakımevi, hayvan hastanesi kapasitelerini geliştireceğiz. Vetbüs, Motovet, Hayvan Nakil Aracı, Vet Kabin gibi araçlarımızın sayısını artıracağız. Veteriner malzeme-ekipman ve sağlık teçhizatı sayısını ve kapasitesini artıracağız. Örneğin; İBB bünyesindeki tesislerimizde, halen 4 bin 869 hayvan barındırma kapasitesi bulunuyor. 2 yıl içinde kapasitemizi, hayvanlara eşzamanlı sağlık hizmeti sunacak ve tedavilerini sağlayacak şekilde, 20 bine çıkarmayı mutlak hedefliyoruz. Kapasitemizi, öncelikle yardıma ihtiyaç duyan hayvanlar ve kısırlaştırma vakaları için kullanacağız. Ayrıca, modüler hayvan bakımevi projesine de hız kazandıracağız. 4 yıllık proje sonunda alet, ekipman ve personeli ile birlikte İBB olarak, 40 bin hayvan barındırma kapasitesine bu şehirde ulaşmak zorundayız, diyerek, bu yolculuğu güçlü bir şekilde harekete geçirmeye karar verdik.
Ancak bilinmelidir ki, bu hedeflere ulaşmak için, merkezi bütçeden destek verilmesi ve yeni alan tahsisleri şarttır. İBB olarak, ilçe belediyelerimize yeni hayvan bakımevi projelendirme, inşa ve işletme aşamalarında destek sağlayacağız. Sonuçta, ilçe belediyelerimiz de çözümün aktif parçası haline gelecek bu şekilde. İlçe belediyelerinin mevcut 6 bin olan toplam kapasitesi, diliyor ve istiyoruz ki, iş birliğini en üst seviyede tutar isek, bütün ilçe belediyelerimizle bugüne kadar yaptığımız hazırlıklarda bir arada olduğumuz gibi, bundan sonra da birlikte hareket edebilirsek, 2026 yılının sonuna kadar 20 bine, 4 yıllık proje sonunda ise 40 bine ulaştırmayı hedefliyoruz."
“Kısırlaştırma ve sahiplendirmeyi ülke genelinde kampanyaya dönüştüreceğiz”
İBB olarak, yıllık ortalama 33 bin kısırlaştırma yaptıklarını belirten İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı;
"Bu projeyle yılda 50 bin ve 4 yılın sonunda 200 bin hayvanın kısırlaştırılmasını ve aşılanmasını hedefliyoruz. İlçe belediyeleri ve muhtarlıklarla iş birliği yaparak, kentimizdeki 600’ü aşkın besleme noktalarının sayısını, popülasyon sıklığını da dikkate alarak, çevreyi kirletmeyecek şekilde düzenleyeceğiz. Ayrıca, koruluk ve ormanlık alanlardaki besleme noktalarımızı artırarak, açlığa bağlı saldırganlığın da önüne hep birlikte geçmiş olacağız. İstanbul'daki petshop ve üretim çiftliklerinin düzenli biçimde denetlenmesini sağlayacağız, sağlıksız koşullarda faaliyet gösterenlerin kapatılması için, ilgili kurumlarla mutlak iletişimde olacağız ve süreci takip edeceğiz. Kısırlaştırma ve sahiplendirme işlemlerinin kırsal bölgeler de dahil olacak şekilde ülke genelinde bir kampanyaya dönüştürülmesi için, en etkin tanıtım ve girişimler noktasında etkin bir kurum olacağız.
Yapacağımız kampanyalarla, İstanbul’da, yılda 5 bin sahiplendirme hedefliyoruz. İmkânı olan vatandaşlarımızın ve özellikle kurumsal firmaların bu konuda bizlere daha aktif katkı vermelerini bekliyoruz. Yani biz bu konuda çok özel çalışmalar yaptık. İştiraklerimiz, yapılarımız, binalarımız… Örneğin; her fabrika mutlaka bu konuda harekete geçebilir, sanayi tesisleri, iş merkezleri gerçekten bu konuda çok etkin davranabilirler ve bize çok büyük katkı sunabilirler. Bu konuda özellikle hem Ticaret Odası hem Sanayi Odası üzerinden çok etkili bir çalışmayı ve kampanyayı harekete geçireceğimizi de belirtmek isterim. Tabii başka yerler de ekleyebiliriz. Okulları ekleyebiliriz. Yani her okulun bir hayvan sahiplenmesini ekleyebiliriz. Başka alanları ekleyebiliriz. Yaş gruplarının uygun olduğu yapıları veya birtakım sistemleri ekleyebiliriz."
“Kurumsal sahiplendirme sürecine ağırlık vereceğiz”
Bu kapsamda, SEMTPATİ mobil uygulamasını daha da yaygınlaştırarak, kamuoyundaki bilinirliğinin arttırılmasını planladıklarını belirten İmamoğlu sahipsiz hayvanların kendi kurumları ve iştirak şirketleri de dahil olmak üzere, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile şirketler ve özel sektör kuruluşları ile iş birliği içerisinde kurumsal sahiplendirme sürecine ağırlık vereceklerinin altını çizdi.
“İBB Hayvanları Koruma Konseyi oluşturacağız”
Bu çerçevede, projenin sürdürülebilir biçimde yürütülmesi için, bir ‘İBB Hayvanları Koruma Konseyi’ oluşturacaklarını söyleyen İmamoğlu, Ekim sonuna kadar faaliyete geçecek Konsey içinde, ilgili bakanlıklar, valilik ve İstanbul il müdürlükleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları; veteriner fakülteleri ve veteriner klinikleri- hayvan hastaneleri; ilçe belediyeleri veteriner birimleri, Veteriner Hekimler Odası, sokak hayvanları ile ilgili sivil toplum kuruluşları; hayvanseverler; çevre il belediyeleri ve ilgili kurumları, muhtarlıklar, barolar, diğer sivil toplum kuruluşları ve hayvan sahipleri igibi katılımcıların olacağını belirtti.