İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Aralık 2024 dönemi Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verileri, imalat sektöründeki yavaşlamanın son 8 ayın en düşük seviyesine indiğini ve çok ılımlı bir düzeyde gerçekleştiğini gösteriyor.
Kasım ayında 48,3 seviyesinden 49,1’e yükselen PMI, sektördeki daralmanın hızının azaldığını ve faaliyet koşullarındaki bozulmanın durma noktasına yaklaştığını işaret etti.
İSO’nun S&P Global iş birliğiyle derlediği PMI verileri, sektördeki yavaşlamanın ılımlı bir hızda devam ettiğini ve alt endekslerin de bu durumu desteklediğini ortaya koydu. Aralık ayında 50,0 seviyesinin üzerinde ölçülen PMI, sektördeki toparlanma sinyallerini güçlendirdi. Üretimdeki düşüş, 9 aylık yavaşlama dönemi içinde en düşük seviyeye gerileyerek, iyileşme belirtileri gösterdi. Ancak, talep baskılarının devam etmesi nedeniyle yeni siparişlerdeki yavaşlama da sürdü. Yeni ihracat siparişlerinde de benzer şekilde daha hafif bir daralma görüldü.
Bu gelişmeler, imalatçıları satın alma faaliyetlerinde, stok seviyelerinde ve istihdamda sınırlı azalmalar yapmaya yönlendirdi. İstihdamda, kasım ayındaki artışın ardından bir gerileme yaşandı, ancak düşüşler oldukça ılımlıydı. Girdi maliyetleri, aralık ayında belirgin şekilde arttı; bu artış, ham madde fiyatlarındaki yükselme ve Türk lirasının değer kaybından kaynaklandı. Girdi maliyetleri enflasyonu son üç ayın en yüksek seviyesine ulaşsa da, yıl ortalamasının çok altında kaldı.
Son olarak, nihai ürün fiyatlarındaki artış, son beş yılın en düşük hızında gerçekleşti. Bazı firmalar, artan maliyetleri karşılamak için fiyatlarını yükseltirken, diğerleri satışlarını artırabilmek amacıyla indirimlere gitmeyi tercih etti.