Politika

İlgezdi'den Sağlık Bakanlığı'na: Hedef, formül var ama uygulama yok

CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı'nın 12'nci Kalkınma Planı hedefi olarak ortaya koyduğu ‘Aile Diş Hekimliği’ formülü planının işlemediğine dikkat çekerek, konuyu TBMM'nin gündemine taşıdı.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı'nın 12'nci Kalkınma Planı hedefi olarak ortaya koyduğu ‘Aile Diş Hekimliği’ formülüne yönelik eleştirilerde bulundu. Planın işlemediğini belirten İlgezdi, “Aile Diş Hekimliğinde hedef var, formül var, ihtiyaç var ama sonuç yok. Halkımızın ağız ve diş tedavi hizmetlerine ulaşımının zorluğu hepimizin malumu, bir diğer gerçeğimiz de işsiz olan diş hekimlerimiz" dedi. 

CHP'li İlgezdi, Sağlık Bakanlığı'nın ‘Aile Diş Hekimliği’ formülünü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı'na soru önergesi de veren İlgezdi, şu ifadeleri kullandı:

“Aile hekimliği gibi zorunlu bir hizmet aile diş hekimliği. Neredeyse hane başına bir diş hekimi düşüyor ama halkımıza diş tedavisi lüks oldu. Ağız ve diş sağlığı hizmet alımında Avrupa’nın çok gerisinde olduğumuz bir gerçek. Randevu alamayan hastalarımız diş tedavisi için özel kliniklerde yüksek maliyetler ödemek zorunda kalıyor.” 

"Aile diş hekimliği uygulaması 81 ilde etkin biçimde uygulamaya geçirilmeli"

“Sağlık Bakanlığı'nın 12'nci Kalkınma Planı hedefi olarak ortaya koyduğu ‘Aile Diş Hekimliği’ formülü birkaç il ve yayınlanan genelge ile sınırlı kaldı" diyen İlgezdi, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bakanlığın hedefi var, formülü var, halkın ihtiyacı var ama uygulama neredeyse yok seviyesinde. Aile Diş Hekimliği uygulamasıyla vatandaşların hizmete daha kolay erişimi, halk ağız ve diş sağlığı bilincinin oluşturulması, önlenebilir rahatsızlıkların düzenli kontroller ile, erken teşhis ve müdahaleyle önlenmesi sağlanacaktır. Ülkemizdeki Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerindeki yoğunluğun azaltılması, ileri düzey tedavilerin halkın omuzlarına yüklenen yüksek maliyetlerin en azından minimum seviyeye indirilmesi için önem arz eden aile diş hekimliği uygulaması 81 ilde etkin biçimde uygulamaya geçirilmelidir. Halkımızın ağız ve diş tedavi hizmetlerine ulaşımının zorluğu hepimizin malumu, bir diğer gerçeğimiz de işsiz olan diş hekimlerimiz. Aile diş hekimliği uygulamasının sağlıklı bir biçimde hayata geçirildiğinde en az 10 bin işsiz diş hekimine istihdam sağlanmış olacak. Meslektaşlarım bakanlıktan gelecek alım sayısını bekliyor. Bakanlığın bu konuyla ilgili daha hassas davranmasını ve hem halkımız, hem de diş hekimlerimiz için gerekli uygulamaları bir an önce yapması konusunda çağrıda bulunuyorum."