MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a 22 Ekim’de yaptığı çağrının ardından geçen süre içerisinde DEM Parti Eş Genel Başkanları Öcalan’la görüşmek için başvuru yaptı. Ancak görüşmeye dair henüz somut bir gelişme yok. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yakında yanıt verileceğini, uygun bir gün belirleneceğini söyledi.

CHP'li Okakın'dan Bakan Kacır'a "yeşil kart" yanıtı CHP'li Okakın'dan Bakan Kacır'a "yeşil kart" yanıtı

Bahçeli’nin çağrısının ardından Suriye’de yaşanan gelişmelerin Öcalan görüşmesini ertelediği konuşuyor. Gazeteci Gökçer Tahincioğlu, T24’te konuya dair kulis bilgilerini köşesine taşıdı. Öcalan’la görüşmenin Ankara’nın Suriye’deki geçici yönetimin hamlelerini görmek istediği için görüşmenin geciktiği belirtilirdi.

Amaç Suriye'nin kuzeyinde yaşanacakların Türkiye'ye sıçramasını engellemek

Yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Peki İmralı’dan ne bekleniyor? Geçmişteki çözüm süreçlerinden farklı yürütüleceği açıklanan ve zaten net biçimde belli olan bu karmaşık atmosferde İmralı’nın hangi rolü oynaması isteniyor? Aslında beklenti açık. PKK’nın tasfiye edilmesi, DEM Parti’nin pozisyonunun güçlenmesinin sağlanması. Suriye’nin kuzeyinde yapılacak hamlelerin Türkiye’ye yansımasının önlenmesi. Ve hatta PYD yönetiminin de çatışmasız bir süreç için ikna edilmesi.

Kayyım politikalarında değişiklik söz konusu

Neyin karşılığında? Ankara’da bu konuda rivayetler muhtelif. Ankara’da Öcalan’ın ev hapsinde tutulması için özel bir villa hazırlandığını söyleyen de var, kayyım politikalarına son verilerek yeni anayasada yapısal bazı değişikliklerin yapılacağını iddia eden de.”

Tahincioğlu, yazısında Öcalan için uygulanacağı belirtilen umut hakkı için yasal düzenleme yapılmadan sadece AİHM kararına yönelik bir mahkeme kararının yeterli olacağını yazdı. İddiaya göre, umut hakkının uygulanması durumunda başka hangi mahkumların yararlanacağına dönük çalışma yapıldığı gerekirse yasal düzenleme de yapılabilecek.

Editör: Ziya Burak Erol