Haber Merkezi - Hulusi Akar "İncirlik boşaltılsın" çağrılarına ise, "Boşaltırsak ne olacak? Bizim ABD ile ilişkilerimiz, anlaşmalarımız var. Ayrıca bizim de uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yabancı ülkelerde askerlerimiz var" yanıtını verdi.

Hulusi Akar, dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Türk askerinin Irak ve Suriye'deki görev süresini 2 yıl uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin oylanmasının ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Bakanlıktan Suriyelilerin dönüşü için genelge! Bakanlıktan Suriyelilerin dönüşü için genelge!

DHA'da yer alan habere göre, Akar, DEAŞ terör örgütü ile mücadele için Birleşmiş Milletler'in (BM) uluslararası komisyon kurma kararı aldığını, Türkiye ile 80 ülke ve NATO ile Arap Ligi'nin de aralarında bulunduğu 5 uluslararası kuruluşun bu koalisyonda yer aldığını belirtti.

"2019 yılından sonra bunlar artık yapılmıyor"

Koalisyona üye ülkelerin personel, malzeme, silah, araç, hava üssü, limanlar ve hava sahaları gibi alanların kullanımında iş birliği yaptığını aktaran Akar, "Bu koalisyondan dolayı bazı ülkeler, İncirlik'te yakıt ikmali yaptı. İskenderun Limanı yine lojistik ve insani yardım noktasında değerlendirildi. Bu tür uygulamalar da Türkiye'nin izin ve kontrolü altında oluyor. 2019 yılından sonra bunlar da artık yapılmıyor. Tamamen teknik bir durum söz konusu. Daha önce kabul edilen ve 'evet' oyu verilen tezkerenin aynısını getirdik. Hiçbir değişiklik yok. Bu tutumunun nedeni, eğer bilgi eksikliği yoksa; bir fitne fesatlık söz konusu. HDP kendisini zaten şartlandırmış ve tezkereye karşı çıkıyor; ama CHP'de büyükelçilik yapmış biri çıkıp, yabancı askerlerin Türkiye'ye gelmesinden bahsediyor. Bu iddiaların gerçekle hiç alakası yok. Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorlar" diye konuştu.

Tezkereden yabancı asker ifadesinin çıkarılmasının sorunlara yol açacağını söyleyen Akar, "Bu ifadeyi çıkardığımız zaman, başka sorunlarla karşılaşırız. Böyle bir adım attığınızda koalisyondan çıkmış olursunuz. Bu da DEAŞ'la mücadeleden ayrılmak anlamına gelir. Yakıt ikmali veya buna benzer teknik nedenlerle gemi, uçak, helikopter gelebilir. Asla askerlerin gelip, yerleşmesi gibi bir durum söz konusu değil" dedi. 

"İncirlik boşaltılırsa ne olacak?"

İncirlik Üssü'nün boşaltılmasına dönük bazı çevrelerden zaman zaman eleştiriler yapıldığını aktaran Akar, "Boşaltırsak ne olacak? Sonra 'Neden Yunanistan'a, Dedeağaç'a, Girit'e gitti' diye eleştiriyorsunuz. Ayrıca bizim ABD ile ilişkilerimiz, anlaşmalarımız var. İncirlik tamamen Türkiye Cumhuriyeti mülkünde olan bir yer. Türk devletinin bayrağı orada dalgalanıyor. Bütün faaliyetler üs komutanın emir ve bilgisi dahilinde yapılıyor. İncirlik Üssü'nün komutanı da bir Türk subayıdır. Ayrıca bizim de uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yabancı ülkelerde askerlerimiz var" diye konuştu.

Editör: Erva Gün