Herşey bıyıkla başladı

Abone Ol

Bıyık deyip geçmeyin..  Terlemeye başladığında erkeğin sosyal ve siyasi yapısını da ortaya koyan  bir olgu.  Bıyığına bakarak bir kişinin  hangi görüşü benimsediğini anlamanız hiç zor değidi.
Milliyetçi olduklarını savunanların bıyıkları ciddi olarak sarkık, solcu geçinenlerin bıyıkları  Che Guavera’nın  bıyıklarına benzerdi.. Erbakan’ın siyaset sahnesine girmesiyle de badem bıyık dediğimiz bıyık şekli yaşantımıza girdi..
Bıyık şekli kişinin siyasi görüşünü ortaya koyduğu için  kamu kurum ve kuruluşları ile askerde bıyık bırakılması yasaktı.. 
Bu arada değişik cemaatler ve tarikatlar için de de farklı bıyık ve sakal şekilleri  gelişti.. Hatta bunların giydikleri kıyafetler de arap aleminde giyilenlerin aynısı gibiydi..
Hatta türban olayı bile Erbakan’ın siyasete atılmasından sonra ortaya çıkan bir olgu oldu. Anadolu kadınının başını bağlama şekline  hiç benzemeyen bu yeni stil önce kendi taraftarlarını tanıyabilmek için badem bıyık sistemiyle birlikte getirildi ama sonradan, bunların aşırı dindar davranışları nedeniyle  kadınların büyük bölümünde  ilgi gördü..
Yemeni, yazma veya başörtüsü ile her ortama giren kadınlar türbağ bağladıktan sonra bu serbestliği yakalayamadı ve bu nedenle türban serbestliği için mücadele verme yolunu seçti. Ve  bir simge olarak ortaya çıkan türban için özgürlük mücadelesi verilmeye başlandı.. Bu mücadele ılımlı İslamcıları bile yanlarına çekmeyi başardı ve siyasi islam  grafiği yükselen bir trende girdi..
Bu ideolojinin yönetimde yer alması hali hazırda çalışan bürokratları yakından etkiledi  ve çoğu bürokrat inanmadığı halde eşine türban  taktırmaya başladı..
Erkeklerin badem bıyık ile tanıştığı bu sistem de bazı cemaat mensupları diğerlerinden fark edilebilmek giydikleri takım elbiselerin renkleriyle ortaya çıktı ve bu şekilde fark edilebilmelerinin önünü açı.
Bugün türban serbest bunun yanı sıra sakalda serbest, takım elbise kravat neredeyse tarihe karışacak..